Still uit To the Wonder (2012) van Terrence Malick.

Still uit To the Wonder (2012) van Terrence Malick.

Luxor presenteert cursus Film en filosofie

ZUTPHEN - Onder de noemer ‘Verrijk jezelf’ organiseert Luxor Theater vanaf dit najaar een reeks filmgerelateerde cursussen. Als eerste start in oktober de tweedaagse cursus Film en filosofie. Onder leiding van filosoof Flore Lutters gaan cursisten op zoek naar de zintuigelijk en emotionele filosofie in de films van Terence Malik.

Film dompelt onder, opent de zintuigen en brengt het gemoed in beweging. Filosofie neemt afstand, argumenteert en verschaft helderheid. De cursus Film en filosofie verkent de creativiteit die vrijkomt bij het doorbreken van deze tegenstellingen aan de hand van het werk van de Amerikaanse filosoof en filmmaker Terence Malick.

Terrence Malick
Geen filmmaker leent zich beter voor het verkennen van het samenspel tussen film en filosofie dan deze enigmatische cineast. Voor hij zijn carrière als filmmaker begon studeerde hij filosofie aan de universiteit in Oxford en Harvard, vertaalde hij het werk van de Duitse filosoof Martin Heidegger en doceerde hij filosofie aan het pretentieuze MIT. Zijn uit tien films bestaande oeuvre wordt dan ook door vooraanstaande filmcritici en filosofen gelezen als een voortzetting van de filosofie met cinematografische middelen. Kortom een zintuigelijke en emotionele filosofie.

Filosofie als sleutel
Malicks films bieden een eigenzinnige, confronterende en spirituele blik op het verleden, heden en toekomst. Een perspectief dat soms verwarring en onbegrip oplevert door de onorthodoxe filmtaal. De filosofie kan hier de sleutel bieden, zodat verwarring en onbegrip kunnen transformeren in helderheid en begrip. Gedurende de cursus reis je in zijn films via de Badlands in South West Dakota en de Texas Panhandle naar de slag om Guadalcanal gedurende WO II, van de ontdekking van Jamestown in 1607 naar Waco Texas in de jaren ’50. Om tot slot via Parijs, Las Vegas en Austin te eindigen in Zuid-Tirol in het lyrische natuurlandschap rond St.Radegund.

Flore Lutters
Cursusleider is Flore Lutters, die geschiedenis, film en filosofie studeerde. In zijn werk zoekt Lutters naar de kruisverbinding tussen film en filosofie. Op dit moment is hij werkzaam als docent en wetenschapscoördinator aan de Vrije Hogeschool. Daar doceert hij filosofie, coacht studenten en leidt filosofische wandelreizen in Europa. Als freelancer geeft hij nationaal en internationaal workshops.

Deelname met kaartje
De cursus is toegankelijk voor iedereen. Filosofische of cinematografische voorkennis is niet nodig, wel nieuwsgierigheid naar de filosofische potentie van het medium film. De cursus vindt plaats in het Luxor Theater op zaterdag 16 en 23 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. De kosten bedragen 90 euro, inclusief lunch. Deelname is mogelijk door aankoop van een kaartje aan de kassa of via de website.


www.luxorzutphen.nl