Peter Kalkowsky, Brooklyn Bridge II, 10-kleuren draaddruk, 2017-189, 650 x 500 mm.
Peter Kalkowsky, Brooklyn Bridge II, 10-kleuren draaddruk, 2017-189, 650 x 500 mm.

Zutphense kunstenaars in Friesland

ZUTPHEN/FOCHTELOO - Tot en met zondag 27 juni staat Zutphen centraal in het centrum voor prentkunst, gelegen bij het natuurgebied Fochteloërveen op de grens van Drenthe en Friesland.

De tentoonstelling 'Prentkunst in en om Zutphen' stond al voor vorig jaar gepland, maar moest door de corona-crisis worden uitgesteld. De tentoonstelling is vorige zomer wel in kleinere opzet te zien geweest in Dat Bolwerck. Bij de tentoonstelling is een publicatie beschikbaar.

Eerbetoon
Publicatie en tentoonstelling zijn eigenlijk een eerbetoon aan Chris en Tonneke Schriks in Warnsveld. Zij schonken in 2014 een prachtige collectie aan het centrum voor prentkunst van de Stichting Nobilis in Fochteloo. Chris Schriks was directeur-uitgever van De Walburg Pers in Zutphen. Naast het uitgevershuis en de drukkerij schreef Chris Schriks ook talrijke boeken en bestierde hij als liefhebberij de uitgeverij De Gaillarde Pers. Deze private press gaf bijzondere (kunst-) boeken uit in kleine oplagen, vaak met originele grafiek, zoals de twee grote boeken met etsen van de bekende Jeanne Bieruma Oosting uit Almen en de vele boeken met houtgravures van Pam G. Rueter uit Amsterdam, die in Fochteloo te zien zijn. In 2014 schonk hij niet alleen de boeken van de Gaillarde Pers maar ook de originele blokken en platen van de prenten, waarvoor Chris en Tonneke Schriks de opdracht gaven.

Jan Mankes
In de begeleidende publicatie bij de tentoonstelling zijn artikelen opgenomen over De Gaillarde Pers, over de in Zutphen geboren Charles Behrens (1907-1965), over Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) en over Ank Spronk-Feenstra (1919-2010) uit Lochem. Een paar jaar geleden verwierf de Stichting Nobilis de volledige ateliernalatenschap van Ank Spronk-Feenstra.

In de tentoonstelling is er aandacht voor bovengenoemde kunstenaars, maar ook toont de Stichting Nobilis voor het eerst een reeks houtgravures van de bekende Friese kunstenaar Jan Mankes, die het laatste deel van zijn leven in Eerbeek woonde en werkte. Dit werk komt deels uit de schenking van de collectie Tempelman. Hij was vroeger de rector van het Stellingwerf College in Oosterwolde. En deels uit de collectie Toon Wegner, die in opdracht van de provincie Drenthe een serie blokken van Jan Mankes opnieuw heeft gedrukt.

Kunstenaars uit Zutphen
Ook is er volop aandacht voor de kunstenaars van nu uit Zutphen. Er is werk te zien van de bekende etser Wim van der Meij (1949). Hij volgde na een aantal etscursussen zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 1986 koos hij ervoor om van de beeldende kunst echt zijn beroep te maken. Hij noemt zich etser, geen kunstenaar. De aandacht in zijn werk gaat uit naar natuur, landschap en stadsgezichten. Uit Zutphen komt ook Peter Kooij (1957). Hij schildert, tekent en maakt lino's. Van zijn hand zijn lino's te zien in de tentoonstelling in Fochteloo. Peter Kooij is ook publicist op het terrein van kunst en geschiedenis. Eind maart verscheen bij de Stichting Nobilis zijn boek ‘De Zutphense Kehille in het bijzonder. Een geschiedenis van Joods Zutphen’. Uiteraard maakte hij voor dit boek een fraaie lino die de omslag siert. Vorig jaar werd Kooij benoemd als adviseur van het bestuur van de Stichting Nobilis.

Verder het verrassende werk van Sandra van de Griendt (1958) uit Warnsveld. Haar roots liggen in Schotland en Engeland, waar ze in Londen een opleiding volgt voor binnenhuisarchitectuur. In Nederland volgt ze in Leiden een opleiding museologie. Tenslotte gaat ze naar de Academie in Arendonk (beeldhouwen en later tekenen) in België. Ze combineert tekenen met fotografie. Haar werk is overwegend abstract.

Het centrum voor prentkunst is verheugd dat zij het werk van de bekende graficus Peter Kalkowsky (1967) uit Zutphen mag tonen. Hij is in de Nederland en Duitsland een bekende naam door zijn zogenaamde draaddrukken.

Een grote ontdekking is de jonge kunstschilder Linde Leijh (1982), die haar atelier heeft in de Kunstlokalen in Zutphen. Zeeuwse en noordelijke landschappen staan centraal in haar werk. Ze volgde haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Pieter Jonker van de Stichting Nobilis over haar werk: "Er naar kijkend word je stil van binnen. Ik weet zeker dat Nederland nog veel van haar zal zien. Mensen die van het werk van Christiaan Kuitwaard houden, zullen onmiddellijk werk van haar willen aankopen."

Uit de omgeving van Zutphen, namelijk Apeldoorn, zijn vertegenwoordigd de kunstenaars Camiel Andriessen en Cees Andriessen. De laatste is met zijn abstracte grafiek vertegenwoordigd in veel collecties in binnen- en buitenland. Over hem verschenen ettelijke publicaties, waarvan er verschillende in Fochteloo te koop zijn.
Tenslotte is er aandacht voor het project Zutphenprenten van galeriehoudster Bozana Milec. Zij gaf in de loop der tijd aan alle grote namen in de Nederlandse grafiekwereld een opdracht om een Zutphenprent te maken. In Fochteloo laat zij de kleurige prenten van Herman Gordijn, Gea Karhof, Rolf Weijburg, Vincent van Ojen en Frank Dekkers zien. Publicatie en tentoonstelling worden financieel mogelijk gemaakt door de gemeenten Zutphen en Ooststellingwerf, provincie Friesland, het Gé Kok Foons en de Johan Veenstra Stichting.

Op zaterdag 10 juli wordt in en om het centrum ‘dag van de prentkunst' gehouden, waarop kunstenaars hun werk tonen, kunst en boeken gekocht kunnen worden en onder andere demonstraties te zien zijn.

Praktisch
Bij een bezoek moeten de corona-maatregelen gevolgd worden. De openingstijden zijn donderdag tot en met zondag van 13.30 tot 16.30 uur, tot en met 27 juni. Het adres is Zuideinde 26 B in Fochteloo.


www.stichtingnobilis.nl

Wim van der Meij, Huismus, ets, 2009, 145 x 120 mm.
Peter Kooij, Uitzicht uit mijn huis Oost, gemengde techniek, basis is lino, 2018, 250 x 570 mm.
Peter Kooij, Based on Babs. Bearded collie (van de buren), lino, handgeprepareerde ondergrond, 2018, 670 x 430 mm.
Linde Leijh, zonder titel, olieverf op doek, 2019, 300 x 240 mm.
Sandra van de Griendt, Duet, tekening op papier, collage, houtskool, potlood, o.i. inkt, 2020, 300 x 400 mm.