Annemieke Vermeulen, Joeri Kapteijns, Ilonka de Haan en Armijn van Roon. Foto: Pim Helmich

Annemieke Vermeulen, Joeri Kapteijns, Ilonka de Haan en Armijn van Roon. Foto: Pim Helmich

COA Nederland laat zich inspireren in Zutphen

ZUTPHEN - COA Nederland kwam afgelopen vrijdag op werkbezoek in Zutphen. Bestuursvoorzitter Joeri Kapteijns is geïnteresseerd in de werkwijze van Stichting Buddy to Buddy en Stichting High5 gericht op asielzoekers en statushouders in de Gemeente Zutphen. Joeri Kapteijns: “Hier wordt succesvol gewerkt aan het vergroten van de participatie van asielzoekers en vergunninghouders. Zowel op onze locatie zelf als door de gemeente, maatschappelijke organisaties en een groot aantal vrijwilligers.”

Allereerst werd - samen met burgemeester Annemieke Vermeulen - een bezoek gebracht aan Buddy to Buddy. We vertelden over het ontstaan van het burgerinitiatief, spraken over sociaal isolement onder nieuwkomers, over wederzijdse integratie en over de groei van Buddy to Buddy naar andere steden in Nederland.

Buddy to Buddy richt zich op het vergroten van het sociaal netwerk op basis van gelijkwaardigheid. Vanuit de betrokkenheid bij nieuwkomers is later Stichting High5 opgericht. Initiatiefnemer Ilonka de Haan: “We zagen dat veel statushouders - nadat ze zich vestigen in Zutphen - in de problemen raakten. Op meerdere leefgebieden kwamen ze in de knel, onder andere door ons bureaucratisch systeem. Mijn vader en ik konden als buddy’s niet wegkijken en namen samen het initiatief om hier iets aan te doen”.

Joeri Kapteijns: “Wat mij en mijn collega Ayrin van Dal vooral raakte was de wederkerigheid van participatie en integratie: het vraagt iets van twee kanten en levert ook beide partijen zoveel moois op. Waar er verbinding is, zijn verschillen geen probleem meer.”

Vervolgens ging het gezelschap samen met wethouder Laura Werger naar sociaal ondernemer Zilt-Bikes waar mede door de begeleiding van High5 zes coachees onlangs een arbeidscontract tekenden.

Ayrin van Dal, Joeri Kapteijns (beide met mondkapje) en een statushouder. Foto: Pim Helmich