Reclamezuil

Op mijn dagelijkse fietstocht op weg naar het Pakhuis zie ik ze voor het eerst. Vier meter hoge reclamezuilen op opvallende plekken in het centrum van Zutphen. Ze bestaan uit een vierkante betonnen voet, een raamwerk van buizen en daarover een bedrukt zeil met foto’s en teksten in verschillende talen, aangevuld met een ruime sortering QR-codes waarmee geïnteresseerden rechtstreeks naar websites kunnen snellen voor aanvullende digitale informatie.

De opvallende zuilen hebben plekken gekregen bij de belangrijkste toegangspoorten van het centrum. Zo kom ik ze tegen op de kruising Laarstraat met de Boompjeswal en op de Basseroord, maar ze staan op meerdere plekken. Wie heeft deze foeilelijke bouwwerken in ons prachtige historische centrum geplaatst? Heeft de welstandscommissie zitten slapen en glijdt daardoor onze prachtige stad af naar een bedenkelijk niveau? Hier kan toch niemand die van Zutphen houdt blij mee zijn?

Bij het reclamegevaarte op de Basseroord stap ik van mijn fiets om de tekst aan alle vier zijden eens goed te lezen, het zijn promotieteksten voor Zutphen. Op de eerste kant staat een grote foto met ronde toastjes met zalm. Is dat typisch Zutphens? En dan: erleben Sie das mittelalterliche Zentrum. Ah, auch unsere deutschen Freunde sind herzlich willkommen. Gelukkig maar.

Een andere zijde wordt gevuld met vier plaatsjes en vier QR-codes. U weet wel, die vierkante witzwarte blokjescodes die u kunt scannen met de telefoon. De codes op de Zutphense zuilen komen uit bij een betaalsite waar stadswandelingen kunnen worden gekocht. Ik heb goed nieuws voor avonturiers, tijdens een van de stadswandelingen kunt u in ons stadje schatzoeken met Jan en Jutte. Spannend, ik kijk er naar uit.

Op de volgende zijde staat een gedetailleerde kaart van het centrum zonder hoogtepunten, maar wel met highlights. En op de vierde kant staat een foto met daarin een tekst ‘oude en nieuwe gasthuis’.

Ik loop nog eens een keer om het opvallende bouwwerk heen en maak een paar foto’s. De loempiaverkoper naast de zuil kijkt mij vragend aan. Tja, ik kan er ook niets aan doen dat hij zo’n gevaarte ongevraagd als buurman heeft gekregen. Zijn handel valt weg achter de zuil.

Vol vraagtekens stap ik op de fiets naar huis. Ik vermoed dat er een paar enthousiastelingen zijn die de toeristenstroom naar Zutphen in goede banen willen leiden en daarom zijn deze zuilen bedacht. Het reclamebureau zal er vast ook een paar centen aan verdiend hebben.

Maar alle goede bedoelingen ten spijt, deze zuilen in ons gewaardeerde historische centrum van Zutphen zijn foeilelijk. Ik hoop dat het een eenmalig seizoensproduct is en dat ze over een paar maanden weer snel verdwijnen. En anders moet de welstandscommissie er maar even een oordeel over geven.