De Overtuin. Foto: PR

De Overtuin. Foto: PR

Opentuindag in de Overtuin

WARNSVELD - Op zondag 6 juni is er weer een Opentuindag in de Overtuin. Die maakt een uitbundige indruk door al het hoge gras met een achtergrond van de weelderig tierende rododendrons en azalea’s. Binnenkort wordt het weer gemaaid met de zeis, maar niet voordat alle stinzenplanten zijn uitgebloeid.

Binnen afzienbare tijd staat de Japanse kornoelje in bloei. Het is een van de uitheemse bomen die in de 19de eeuw door von Siebold uit Japan in Europa geïntroduceerd werd en destijds graag in landschapstuinen werd aangeplant. Evenals de tulpenboom die uit Amerika werd gehaald. Met zijn geelgroene tot oranjeachtige bloemen is hij een grote nectarbron voor bijen en andere insecten. Een feest voor de bijenvolken van imker Freek Driesen die al jaren zijn bijenkassen in de Overtuin heeft staan. Tijdens de Opentuindagen is het mogelijk deze plaatselijk geproduceerde honing te kopen.

Bij voldoende belangstelling is er om 14.00 uur een rondleiding door de tuin waar meer over de planten en de geschiedenis van buitenplaats Welgelegen – waar de Overtuin onderdeel van is- verteld wordt.

Galerie
In de galerie is de expositie 333 + 33 zaden van Marianne Verschoor-Remerie te bezichtigen. Marianne maakt botanische aquarellen en de inspiratie voor deze tentoonstelling vormden zaden. Want ieder zaad is anders. Het verschilt per plantensoort. In één zaadje, zo klein als het soms is, is de hele plant in wording aanwezig. De gedachte dat dit grote wonder verstopt zit in een enkel zaadje bracht Marianne ertoe om verschillende zaden op ware grootte te gaan schilderen. “Het zijn overlevingscapsules die het plantenleven transporteren door tijd en ruimte.” Marianne schilderde er 333+33=366. Voor iedere dag van een schrikkeljaar een zaad. Het schilderij zal voor het eerst in De Overtuin tentoongesteld worden. Naast haar schilderwerk geeft ze cursussen en workshops botanisch tekenen en schilderen. Marianne is werkend lid van de VBKN (Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland).

De openingstijd is van 12.00 – 17.00 uur. De ingang is aan de Molenstraat 6 te Warnsveld, tussen de kerk en molen. De galerie is vrij te bezichtigen, alleen voor een bezoek aan de tuin wordt 3 euro entree gevraagd. Er is geen pinautomaat aanwezig, graag contante betaling.