Ben Krudde met het boek dat hij met Marianne Peppelman schreef over Bohinj. Foto: Liesbeth Spaansen
Ben Krudde met het boek dat hij met Marianne Peppelman schreef over Bohinj. Foto: Liesbeth Spaansen

Passie voor bloemen, wandelen en Slovenië

Planten- en wandelboek: ‘Planten langs wandelpaden Bohinj Slovenië’

Door Liesbeth Spaansen

ZELHEM – Al 25 jaar wonen Ben Krudde en Marianne Peppelman naar tevredenheid in Zelhem. Wat opvalt is de prachtige tuin. Dat zij plantenliefhebbers zijn is direct duidelijk. Zij schreven samen een boek over de planten in het Voor-Alpenland van Bohinj in Slovenië.

Marianne had op haar vijftiende al een herbarium en vanaf dat zij in 1971 de toen achttienjarige Ben ontmoette, gingen ze samen op zoek naar planten. Het echtpaar werkte in het basisonderwijs. Ben in verschillende plaatsen in de Achterhoek; was vijftien jaar schooldirecteur in Groenlo, Gelselaar en Ruurlo. Marianne stond op een school in Doetinchem. Hun vakanties brachten ze graag door in Griekenland, een autorit van 3.000 kilometer. “Dat land is zo rijk aan planten. Tijdens wandelingen waren we ze altijd aan het zoeken. Planten zoeken doen we nog, het is gezond en fijn.” Op weg naar Griekenland maakten ze altijd een stop in Slovenië, zo’n 1100 kilometer van huis. “Daar bleven we dan een paar dagen staan met ons tentje. We ontdekten er de mooie omgeving, net zo plantenrijk als Griekenland. Nu zijn we altijd welkom in ‘ons’ appartement in Bohinj. Slovenië is een divers land, waar de natuur wordt beschermd. De mediterrane kust, de hoge Alpen en de Pannonische vlakte richting Hongarije.” Ben en Marianne hebben sinds de jaren ’80 een heel archief van plantenfoto’s aangelegd en hebben veel kennis over de planten. “Na ons pensioen kregen we nog meer tijd om dat te verkennen”, vertelt Ben. “We wilden graag een boek over Slovenië, maar in Nederland is daar weinig over te vinden in de boekhandels. In de boekwinkeltjes daar liggen wel veel plantenboeken, maar in de Sloveense taal, of sporadisch in het Engels. Zo kwamen we op het idee zelf een boek in het Nederlands te schrijven, maar al snel kwamen daar Engels, Duits en Sloveens bij. Daarvoor hebben we bewust fanatiek gezocht naar planten en veel foto’s gemaakt. We hebben ook wandelroutes uitgezet.” Omdat er best veel Nederlanders in Slovenië naar campings, kamerverhuurders en hotels gaan, is er begin 2020 een oplage van 300 luxe hardcover-boeken in Slovenië gedrukt. Vanwege corona kon de presentatie tijdens het Internationale Alpenbloemenfestival in mei niet doorgaan. Dit jaar is er een digitaal festival. “Nu liggen onze boeken daar in de boekhandel, bij de VVV’s, campings en het bezoekerscentrum van het Nationaal Park en we gaan ze in Nederland ook promoten.”
Ben en Marianne zijn meer dan tevreden over hoe het boek is geworden. "Er staan 28 wandelingen in en foto's van meer dan 450 planten, op volgorde van de plantenfamilies, met de Latijnse naam en de vier talen, hoe hoog in de bergen de planten groeien, hoe hoog ze worden en welk seizoen ze bloeien. Informatie krijg je via de QR-codes: over de routes, meer over het gebied en het weer. Niet onbelangrijk als je gaat wandelen.” Wat niet vermeld staat is de tijd die de wandeling duurt. "Nee, we geven alleen aan hoeveel kilometer het is”, lachen ze. "We willen de mensen stimuleren om meer naar de planten te kijken en als je dat doet, duren de wandelingen vanzelf wat langer.”


www.2bohinj.nl