Na opening van de bibliotheek in Zutphen overhandigt burgemeester Vermeulen een bos bloemen aan Barbara Deuss van Graafschap bibliotheken. Foto: PR
Na opening van de bibliotheek in Zutphen overhandigt burgemeester Vermeulen een bos bloemen aan Barbara Deuss van Graafschap bibliotheken. Foto: PR

Neuzen tussen de boeken: het kan weer

Neuzen tussen de boeken: het kan weer

Vervolg van voorpagina
Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - Na ruim vijf maanden dicht te zijn geweest opende burgemeester Annemiek Vermeulen vrijdag 21 mei de deuren van de bibliotheek in Zutphen. “Fijn dat de bibliotheek weer open is en er weer de mogelijkheid is voor mensen om elkaar te ontmoeten.”

Na de opening overhandigde burgemeester Vermeulen aan Barbara Deuss, plaatsvervangend directeur van Graafschap Bibliotheken, een bos bloemen. "Naar dit moment hebben we lang uitgekeken,” zegt Deuss. "Natuurlijk zijn er nog beperkingen, maar dat we weer mogen ontvangen is het allerbelangrijkste.” Eigenlijk zouden de bibliotheken pas in fase 3 open gaan, maar onder druk van de Tweede Kamer is dit naar voren gehaald. De openstelling gaat nog wel gepaard met een beperking op het aantal bezoekers van 1 op 25 m2.

Leeg boek
Als dank voor de service die de bibliotheekmedewerkers in de afgelopen vijf maanden boden, schonk journalist Alize Hillebrink de bibliotheek symbolisch een ‘leeg boek'. "Een boek dat nog gevuld moet worden,” zegt de schrijfster. "Iedereen is uitgenodigd er een wens of herinnering in te schrijven, zodat er een blijvende herinnering ontstaat aan deze tijd.”

Voor de medewerkers is het ondertussen spitsuur geworden. Bezoekers stromen binnen, koortsachtig worden boeken opgestapeld en weggebracht, ergens in het kantoor klinkt een telefoon. Gedurende de afgelopen lockdownperiode zijn de leden van de bibliotheek niet verstoken geweest van leesplezier. Via een speciale ‘afhaalbieb' konden boeken worden geleend. Op een vooraf besproken afhaalmoment stond er een tas klaar met boeken, tijdschriften of dvd's. "We hebben achtduizend afhaaltassen uitgedeeld. Duizenden boeken zijn al maanden uit de roulatie, die zien we graag zo snel mogelijk terug,” zegt Deuss. "Zodat we iedereen een mooie keuze aan boeken kunnen bieden.”

Nu de bibliotheek weer open is, is het voor veel boekenliefhebbers een genot om weer te kunnen neuzen tussen de boeken, een krant te lezen in een luie stoel of elkaar te ontmoeten, iets dat na al die maanden misschien toch iets minder gewoon is dan we dachten.

Journalist Alize Hillebrink (l) schonk de bibliotheek symbolisch een ‘leeg boek’ waarin iedereen een wens of herinnering kan schrijven. Foto: PR