Protest

Protest

Ik ontvang soms brieven van onbekenden. Meestal via de computer, soms ouderwets, op papier, door een postbode in de brievenbus gedeponeerd. Zoiets gebeurde vandaag. De brief is getypt, de enveloppe is geschreven, de postzegel is geplakt en in Zwolle gestempeld. Ik maak ‘m open met een scherp mesje dat voor niets anders wordt gebruikt.

         Geachte heer,

Als het even kan luister ik naar uw ZKV. Zet er meestal de wekker voor aan.

Ik hoorde laatst dat u naar Almelo moest om gevaccineerd te worden. De priklocatie is vijfhonderd meter van mijn huis. Ik heb overwogen er heen te gaan om u ‘life’ te zien en -zo mogelijk- stiekem even aan te raken. Heb het niet gedaan, “want tussen droom en daad ….” Bovendien was u nog niet geprikt en dus kwetsbaar. Hoewel u de gave hebt om van vrijwel niets iets bijzonders te maken, en niet zit te wachten op ongevraagde stukjes, hierbij een klein voorval. Doe ermee wat u goeddunkt. Het zal wel versnipperen worden, maar ik waag het er op.

         Met vriendelijke groet

Medisch praatje

Laatst moest ik naar de cardioloog voor controle; een soort medische APK. Dit keer werd ik ontvangen door een jonge coassistente die heel consciëntieus te werk ging. Gelukkig bleken kleppen en ontsteking nog puik te functioneren. Alleen de vering laat te wensen over.
Nadat haar rappe vingertjes alles in de computer hadden opgeborgen bekeek ze me met grote, verbaasde meisjesogen die in betere dagen mijn hartslag stellig zouden hebben opgejaagd.
“Bent u echt al twee-en-negentig?” vroeg ze. Ik probeerde niet schuldig te kijken. “Dat gaat vanzelf”, zei ik. “Als je niet rookt en geluk hebt. Ik heb hier zelf gewerkt, maar werd in 1993 met pensioen gestuurd”.
“Goh” , zuchtte ze. “Toen moest ik nog geboren worden”.

Ik ga de briefschrijver een antwoord schrijven over Gerrit, de jongere broer van mijn vader. Toen mijn vader gestorven was, is Gerrit nog lang blijven leven in het westen des lands. Ik bezocht hem niet vaak genoeg, maar wel regelmatig. Toen hij bijna honderd was, kreeg hij een bericht dat de burgemeester hem feestelijk wilde bezoeken. Hij wilde dat niet, hij had de pest aan autoriteiten. Ik stelde hem voor een brief aan de burgemeester te schrijven, maar dat wilde hij ook niet. Hij is uit protest enkele weken voor zijn honderdste verjaardag gestorven. Dat heb ik altijd een mooi gebaar gevonden.