Beeld: Veldhoven Architecten Zutphen
Beeld: Veldhoven Architecten Zutphen

Zutphen krijgt eigen Techniekfabriek voor jong talent

ZUTPHEN - De plannen rond de Techniekfabriek op de Noorderhaven in Zutphen krijgen steeds meer vorm. Zes regionale ondernemers en verschillende scholen die praktisch onderwijs geven participeren in de voormalige opslagloods van Reesink. De provincie Gelderland, de Cleantech Regio en de gemeente Zutphen zijn zeer positief over de plannen. “Als we niets doen verschraalt het aanbod van leerlingen, werknemers en werkgevers in de techniek in Zutphen en dat is verschrikkelijk jammer”, zegt Gerrit Kamphuis, een van de initiatiefnemers.

Bij de meeste bedrijven die actief zijn in de technische sector in de regio is het inmiddels wel duidelijk; technisch personeel is bijna niet te vinden. Grote groepen jongeren kiezen voor de hogeschool of universiteit, terwijl er in de techniek juist een schreeuwende behoefte is aan vakkundig personeel. Door jongeren op een ongedwongen plek dieper kennis te laten maken met techniek, hopen de initiatiefnemers dat meer jongens en meisjes uiteindelijk voor een technisch en praktisch beroep kiezen.

Als we niets

doen

verschraalt

het aanbod

van leerlingen,

werknemers

en werkgevers

in de techniek

in Zutphen

Jan Duits, voormalig eigenaar van Duits Engineering op De Mars, kent de problemen. “Mijn bedrijf heb ik al enkele jaren verkocht, maar uit de contacten die ik heb merk ik steeds vaker dat bedrijfsgroei in zeer grote mate afhangt van het aanbod van goed opgeleide medewerkers. En in de techniek valt een prima boterham te verdienen”. Duits is een van de initiatiefnemers van de Techniekfabriek waarin tientallen bedrijven en scholen vanaf volgend jaar gaan samenwerken.

Nu is de voormalige Reesinkhal van binnen nog een grote kale ruimte. Straks worden er complete leslokalen in geplaats waar scholieren hun praktijklessen kunnen volgen.

Maar de Techniekfabriek moet ook een ontmoetingsplek worden voor technisch talent. Midden in de ruimte komen deels inschuifbare tribunes waar honderden personen een presentatie kunnen bijwonen. Over een jaar moet de Techniekfabriek de deuren openen.

Vorige week donderdag konden tientallen ondernemers en instellingen voor het eerst kennismaken met de plannen die het komende jaar verder vorm moeten krijgen. De komende maanden worden meer informatiebijeenkomsten gehouden waarop geïnteresseerde bedrijven en instellingen zich op de hoogte kunnen stellen van de plannen.

Voor meer informatie, zie de website.


www.techniekfabriekzutphen.nl