Bernard Oosterink en Annelies de Jonge voor de nieuwe schappen en ramen van Albert Heijn. Foto: Meike Wesselink
Bernard Oosterink en Annelies de Jonge voor de nieuwe schappen en ramen van Albert Heijn. Foto: Meike Wesselink

Winkelcentrum De Brink weer volwaardig

Winkelcentrum De Brink weer volwaardig

ZUTPHEN - Winkelcentrum De Brink ziet er levendig, modern en verzorgd uit. Naast de verbouwde Albert Heijn, opende nog geen maand geleden aan de overkant een ruime Gall & Gall, een Marskramer en The Readshop. Al deze zaken worden bestierd door ondernemer Bernard Oosterink die zelf uit de wijk komt en een slimme keuze maakte om met de leegstand van het wijkwinkelcentrum in één keer korte metten te maken.

Door Meike Wesselink

Wethouder en wijkbewoonster Annelies de Jonge doet haar boodschappen al lang bij De Brink. “De opening van deze nieuwe zaken heeft zoveel effect op de sfeer. Het was lange tijd een beetje treurig in het winkelcentrum met die grote lege winkelruimte. Daar is nu echt geen sprake meer van en dat is belangrijk voor het leefklimaat in de wijk.”

Bernard Oosterink, die in 2008 de zaak overnam van zijn vader die op De Brink sinds 1968 een kruidenierszaak runde, liep al langer met het plan. “Voor onze klanten was het een gemis dat Blokker drie jaren geleden uit het vertrouwde winkelaanbod verdween. Tijdelijk hebben we het assortiment non-food uitgebreid bij Albert Heijn om onze klanten te kunnen bedienen maar de zaak aan de overkant bleef leeg. Om een retail-business te starten, moet je wel heel zeker weten dat je er ook rendement uit haalt en daarom was het even zoeken naar de juiste formule. “Die hebben we nu gevonden met de combinatie The Readshop/De Marskramer en Gall & Gall.”

Mooie, transparant ogende zaken zijn het geworden. Zaken die ogen als een eenheid met bij Gall & Gall wijnen van de Zutphense Neleman, Zutphense ansichtkaarten in The Readshop en (nog steeds) Zutphense mosterd in de schappen van Albert Heijn. “Natuurlijk zijn we begonnen met een standaard assortiment maar op den duur kun je daar lokale producten aan toevoegen”, aldus de enthousiaste ondernemer. Met zichtbaar plezier kijkt Oosterink vanaf de overkant de Albert Heijn in. “De dichte winkelpui hebben we ook vervangen voor een groot raam. Daardoor oogt het achterste gedeelte van het winkelcentrum meteen een stuk prettiger.”

Tijdschriften, kantoorartikelen en overige non-food artikelen, eerst bij Albert Heijn, zijn nu te vinden aan de overkant. Dat betekent méér ruimte voor eten en drinken in de supermarkt. Zo zijn er schappen bijgekomen voor vega, voor vers fruit, kaas, toetjes en gebak. Ook zijn in de supermarkt een flinke hoeveelheid zelfscankassa’s geplaatst en zijn er nog slechts twee kassa’s te vinden. “Maar met voldoende personeel om klanten bij te staan met hun vragen. De dames die eerst achter de servicebalie, de Gall Gemak en de kassa stonden, staan nu achter de toonbank bij De Marskramer, The Readshop en bij Gall & Gall.

De slimme, betrokken ondernemer die veel doet voor de wijk en voor de stad heeft het goed bekeken. Een echte ondernemer is Oosterink. Toekomstbestendig heeft hij geïnvesteerd maar ook heeft hij zijn buren weer een volwaardige plek gegeven, met het winkelcentrum als spil van de wijk.