Bert Jan Boss bij een proefversie van een door hem gemaakte grafkist. Deze is vervaardigd van hout afkomstig van Landgoed Welna bij Epe. Hier begint de Zutphenaar binnenkort Werkplaats De Witte Veer. Foto: Rudi Hofman

Bert Jan Boss bij een proefversie van een door hem gemaakte grafkist. Deze is vervaardigd van hout afkomstig van Landgoed Welna bij Epe. Hier begint de Zutphenaar binnenkort Werkplaats De Witte Veer. Foto: Rudi Hofman 

Maak je duurzame doodskist in door Zutphenaar gerunde
Werkplaats De Witte Veer

Bert Jan Boss begint een bijzonder bedrijf op landgoed bij Epe

Door Rudi Hofman

ZUTPHEN/EPE - Met een groep vrienden of familieleden samenwerken aan een mooie, duurzame grafkist voor een dierbare kan verbindend werken en de (naderende) dood minder beladen maken. Hiervan is Bert Jan Boss overtuigd. De Zutphenaar gaat deze mogelijkheid aanbieden in zijn Werkplaats De Witte Veer op Landgoed Welna bij Epe.

Bert Jan (42) werkt al veertien jaar voor zorgorganisatie ‘s-Heerenloo als commercieel activiteitenbegeleider op het bijna 600 hectare grote landgoed. Met veel plezier en voldoening begeleidt hij hier met enkele collega’s cliënten met een verstandelijke beperking in Zorghoutvesterij Welna. Dit is een dagbesteding volledig gericht op houtbewerking waarvoor bomen van het landgoed worden gebruikt.

Complexe klus
In 2019 kreeg Bert Jan van de landgoedeigenaar de vraag of hij voor hem misschien een grafkist van ‘Welnahout’ zou kunnen maken. Vorig jaar mei ging hij hiermee aan de slag. Bert Jan zag al snel in dat het een te complexe klus was voor zijn cliënten. Hij vervaardigde daarom eigenhandig een proefversie van de kist (zie foto), die vlak bij de houtwerkplaats staat opgeslagen.

Door de coronabeperkingen kan de Zorghoutvesterij al geruime tijd minder cliënten dan normaal opvangen en dit gaf Bert Jan meer tijd om na te denken. Het ontstane idee om meer te gaan doen met duurzame grafkisten liet hem niet meer los. Onder de naam De Witte Veer (“een witte veer is een teken dat een overleden dierbare goed is overgegaan”) wordt nu werkelijkheid.

Veilige plek
Bert Jan gaat een deel van een nieuwe schuur huren die op het landgoed verrijst. Hij staat te popelen hier in het tweede deel van juni aan de slag te gaan. “Een aantal begrafenisondernemers heeft interesse en mogelijk kan ik voor hen grafkisten gaan maken. Ik wil ook een webwinkel beginnen waarin ik kisten en aanverwante artikelen als baren en kandelaars aanbied. Verder wil ik hier een plek creëren waarin iemand alleen of met een groep onder mijn begeleiding veilig een mooie kist kan maken.” Als voorbeeld noemt de enthousiaste Zutphenaar iemand die graag van zijn geliefde appelboom uit eigen tuin een grafkist wil maken. “Of neem een vriendengroep waarvan iemand terminaal ziek is en die hier aan een doodskist gaat werken al dan niet met de zieke kameraad erbij. Dan hoop ik dat het geen treurig verhaal wordt, maar dat iedereen het als een dankbare en mooie belevenis ervaart.”

Boswachter
Voor elke boom van het landgoed die Bert Jan of een klant in Werkplaats De Witte Veer tot een doodskist verwerkt, plant de Zutphenaar er eentje terug. De boswachter van Welna kiest de bomen uit die tot planken worden verwerkt. De mogelijkheid bestaat de plek te bezoeken waar de gevelde boom heeft gestaan.

Binnenkort begint Bert Jan op zijn site een crowdfundingactie. Die heeft deels ten doel enkele duizenden euro’s te genereren waarmee hij bijvoorbeeld handgereedschappen kan kopen. Hij hoopt met deze actie vooral een groep mensen om zich heen te verzamelen die achter zijn bedrijfsvisie staat. En waarin zich misschien personen bevinden met veel kennis over andere aspecten rond het thema de dood. Misschien kan hieruit een mooie samenwerking ontstaan, is het achterliggende idee.

De Witte Veer is voor Bert Jan Boss een nieuwe, uitdagende stap in zijn loopbaan. “Ik merk dat ik het steeds leuker vind om zelf hout te bewerken en een mooi product voor iemands afscheid te maken.” Elke door hem gemaakte kist krijgt een afbeelding van een veer met een gouden rondje als ‘keurmerk’.

Hoe het verder gaat met de door hem gemaakte grafkist voor de landgoedeigenaar, is nog onduidelijk. Bert Jan: “Misschien haal ik de eerste proefversie wel helemaal uit elkaar. Ik maak altijd sowieso twee proefversies zodat ik zeker weet dat de uiteindelijke verkoopversie geen mankementen vertoont.”


www.dewitteveer.com

Bert Jan Boss bij een proefversie van een door hem gemaakte grafkist. Deze is vervaardigd van hout afkomstig van Landgoed Welna bij Epe. Hier begint de Zutphenaar binnenkort Werkplaats De Witte Veer. Foto: Rudi Hofman