Tinyhouse

Sinds afgelopen weekend is de familie Bombeld een tinyhouse rijker. In het schuurtje achter in de tuin heb ik de afgelopen weken een heuse mini-woning in elkaar geschroefd. Niet voor mensen maar voor eekhoorns. Het is nogal druk in de tuin met die snelle beestjes, alleen zijn er onvoldoende plekjes om een stevig nest te bouwen. En nu lever ik een bijdrage.

De klus begint op internet met het zoeken naar een bouwtekening. Eigenlijk gaat het mij niet zozeer om het ontwerp, maar wel om de juiste maten. Ik kan mij zo voorstellen dat de nestkast niet te diep moet zijn, anders kunnen de jonge beesten het nest niet verlaten. Maar ook weer niet te ondiep, want dan zitten ze niet veilig.

In de winkel begint het project bij Heijink in Leesten waar ik een aantal planken en latten van geïmpregneerd tuinhout koop inclusief een paar doosjes schroeven op maat. En in ons tuinhuisje, dat ook functioneert als mijn persoonlijke knutselhok, zaag ik de planken en latjes en schroef ik het geheel in elkaar. Ik voorzie het hokje van twee grote gaten en een loopplank rondom.

Mevrouw Bombeld komt kijken. “Is die loopplank niet veel te groot? Gaan daar straks niet ongewenste beesten opzitten en lopen de jonge eekhoorns dan geen gevaar?” Geen probleem, ik schroef de loopplanken weer los, halveer ze en bevestig ze weer op de dragers. Iedereen tevreden.

Op zaterdagmorgen plaats ik de uitschuifladder in de hoogste stand tegen een grote eik. Oei wat is dat hoog, als ik de eerste schroef in de boom bevestig. Ik heb er natuurlijk niet veel zin in om van een meter of zeven naar beneden te donderen. Nu heb ik alleen nog maar een accuschroevendraaier in één hand, maar straks een nestkast van bijna tien kilo in twee handen. Dat wordt linke soep.

Gelukkig ligt er in de garage nog een spanband waarmee ik de ladder en mijzelf stevig aan de boom bevestig. Als ingesnoerde bergbeklimmer voel ik mij op deze hoogte een stuk veiliger. Met een lang touw trek ik de nestkast naar boven weet ik dat ding boven mijn hoofd over de schroef te schuiven. Pfff, dat gevaarte hangt. Nu nog een paar extra schroeven om te voorkomen dat het tinyhouse tijdens harde wind gaat schommelen en dan zijn de gevaarlijke klussen op grote hoogte bijna klaar. Rest mij alleen nog de bomen die precies in de zichtlijn staan iets te snoeien en dan kan het kijkplezier vanaf het terras en vanuit de keuken beginnen.

Het hele weekend hebben mevrouw Bombeld en ik beteuterd zitten kijken naar de nestkast en zijn omgeving. De eekhoorns hebben echter lak aan ons, tot op heden hebben we in onze tuin geen exemplaar meer gezien.