Costel Condrea (l) en Andrea Nemes op een bankje vlakbij de bibliotheek in Zutphen. Foto: PR

Costel Condrea (l) en Andrea Nemes op een bankje vlakbij de bibliotheek in Zutphen. Foto: PR

'Ze weten hun leven steeds richting te geven door hun positieve
instelling'

ZUTPHEN - Niet meer zo talrijk in het straatbeeld zijn de krantenverkopers uit Oost-Europese landen. Waar komen ze precies vandaan, wat komen ze doen? Deze vraag stelde Marijke Faber zich toen ze tien jaar geleden zo’n krantenverkoper, dik ingepakt tegen de winterse kou, zag staan. Ze maakte kennis. Het lot van de krantenverkoper raakte haar meteen diep.

Door Meike Wesselink

De twintigjarige Andrea Nemes was samen met haar partner Costel Condrea uit Moldavië naar Nederland gekomen om de operatie van hun anderhalf jaar oude zoon te kunnen bekostigen. De ene helft van hun tweeling had een vergroeide heup en kon niet goed lopen. Geruchten deden de ronde dat je naar Nederland kon reizen om daar muziek te maken op straat en kranten kon verkopen voor een kleine verdienste. Marijke Faber: “De kennismaking met Andrea raakte me meteen want deze jonge vrouw vroeg me wat ze verkeerd deed omdat voorbijgangers alleen maar nors naar haar keken. Ze vond het verschrikkelijk om daar te staan met die kranten maar voor haar stond vast dat ze niet terug naar Moldavië zou gaan zonder de 2000 euro voor de operatie. Aan de voorbij dartelende kinderen op straat wist ze zich mentaal op te trekken en ik had al gauw in de gaten dat Andrea ondanks haar tegenslagen positief en flexibel in het leven stond. We kregen het voor elkaar om een Moldavische avond te organiseren met lekker eten en muziek van Andrea en Costel in het DWK-gebouw. Het lukte om mede hierdoor geld in te zamelen voor de operatie en het stel ging terug naar Roemenië waar ze in een klein lemen huurhuisje woonden.”

Ze leefden nog lang en gelukkig. Maar zover is het nog niet. Verschillende pogingen om in Nederland en Groot- Brittannië een bestaan op te bouwen stranden. Andrea en Costel besluiten zich met hun tweeling en hun inmiddels geboren derde kind in Roemenië te vestigen en weten een bestaan op te bouwen; hij als taxichauffeur, zij als kapster. Haar moeder is Andrea bij haar geboorte al verloren, maar ook haar vader en oma komen te overlijden. Dan wordt Andrea ziek en krijgt kanker. Behandelingen, opleidingen en huisvesting worden grotendeels door Marijke betaald maar het potje met geld dat ze hiervoor met liefde inzet, raakt op.
“Deze mensen hebben zoveel pech op hun pad maar op een of andere manier weten ze hun leven steeds richting te geven door hun positieve instelling, door heel hard te werken en daarnaast ook nog klaar te staan voor anderen. Ik heb daar een grenzeloos respect voor. Andrea is van nature zeer behulpzaam en geeft anderen liefde en hulp waar ze kan. Ook beschikt ze over een zeer goed stel hersens. Toen ze aan de beterende hand was van haar vreselijke ziekte en besloot een opleiding tot verpleegster te volgen, heb ik dan ook niet getwijfeld om haar daar financieel bij te helpen. Nu heb ik daarbij wat hulp nodig.”

“Het begint er namelijk op te lijken dat Andrea en Costel zich uit dit ellendige leven kunnen onttrekken dat zij en de generaties voor hen tot nu toe leefden. Er glooit licht aan de horizon voor de kinderen om eindelijk een betere toekomst op te kunnen bouwen. Andrea heeft haar opleiding afgerond en wil een vervolgopleiding operatieverpleegkundige en stomatologie volgen om in 2023 klaar te kunnen zijn. Het ziekenhuis waar Andrea werkt heeft een inzameling gehouden om de laatste operatie van Andrea te kunnen bekostigen maar er ligt nog steeds een rekening. Ook Costel kwam in het ziekenhuis te liggen na een coronabesmetting dus stopte zijn werk als taxichauffeur. Costel is gelukkig aan de beterende hand. Het zou fantastisch zijn als het Andrea lukt haar opleiding succesvol af te ronden. Costel is geneigd daarvoor zijn taxi te verkopen maar dat is nu juist hun bron van inkomsten. Ik probeer te steunen waar kan, op afstand, maar ik heb daar nu wat hulp bij nodig. Mensen die iets willen bijdragen, kunnen dit doen via NL03TRIO0781384648 t.n.v. M. Faber, onder vermelding van ‘Donatie Andrea en Costel’.