Een paar enthousiaste vrijwilligers van Buurtservice met links naast de boom Anne Theijssen. Links vooraan en achteraan naast de banner de sociaal makelaars Stephan Hondelink en Cecile Elissen. Foto: Meike Wesselink

Een paar enthousiaste vrijwilligers van Buurtservice met links naast de boom Anne Theijssen. Links vooraan en achteraan naast de banner de sociaal makelaars Stephan Hondelink en Cecile Elissen. Foto: Meike Wesselink

Groene vingers en rechterhanden gezocht bij Buurtservice

APART KADER ONDER LOGO

Welzijnsorganisatie Perspectief Zutphen helpt vanuit drie sociale wijkteams inwoners bij vragen en problemen op het gebied van onder meer financiën en opvoeding. Ook bieden de teams ondersteuning bij de behoefte aan meer contact of het organiseren van activiteiten in de buurt. In weekblad Contact vertellen mensen dit jaar maandelijks over wat de ondersteuning vanuit Perspectief voor hen betekent. Meer weten? Bel 0575-519613 of ga naar www.perspectiefzutphen.nl.

ZUTPHEN - Buurtservice is op zoek naar vrijwilligers, die willen helpen met klussen, ondersteunen als taalvrijwilliger of andere ondersteunende werkzaamheden willen doen. Buurtservice is ruim tien jaar geleden opgericht om inwoners die het niet breed hebben te ondersteunen met het doen van praktische klussen in en om huis. Zo kunnen mensen langer zelfstandig wonen en wordt de leefbaarheid in wijken vergroot.

Buurtservice voert klussen uit in de verschillende wijken. Inwoners van Zutphen met beperkte financiële middelen die niet kunnen terugvallen op een netwerk, kunnen vrijblijvend een beroep doen op Buurtservice. Bij Buurtservice werken deelnemers, die zijn aangemeld door GelreWerkt! of op eigen initiatief, om zich verder te ontwikkelen en door te stromen naar werk. Naast klussen voor particulieren in en om huis voeren deelnemers ook klussen uit voor wijkinitiatieven of voor organisaties, zoals voor woonbedrijf Ieder1. Buurtservice is onderdeel van de sociale wijkteams van Perspectief Zutphen.

Stephan Hondelink van Perspectief Zutphen geeft aan: “Deelnemers van Buurtservice stromen steeds sneller door naar betaald werk. Onze vrijwilligers hebben daar een belangrijke rol in. Zij begeleiden bij een klus. Bijvoorbeeld door deelnemers die nog niet goed Nederlands spreken te helpen met de taal of door mee te helpen met klussen of de planning ervan. Het is betekenisvol werk, omdat je mensen echt verder helpt, zowel de deelnemers als inwoners die geholpen worden met een klus. Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die handig zijn, op pad willen met onze deelnemers, goed zijn in het begeleiden van onze deelnemers of ondersteunende werkzaamheden willen doen.”
Vrijwilliger Anne Theijssen werkt nu drie jaar bij Buurtservice. Niet als klusser, maar als pr-medewerkster. Anne heeft een auto-immuunziekte, waardoor ze zenuwpijn heeft en beperkt is in haar energie. Omdat Buurtservice rekening houdt met haar belastbaarheid, is het voor Anne mogelijk om lekker aan het werk te zijn. “Die flexibiliteit heb ik nodig. Als het een keer een dag echt niet gaat, dan kan ik gewoon naar huis en eventueel vanuit daar doorwerken. In een reguliere baan bij een werkgever, is het moeilijk om aan de verwachtingen en verplichtingen te voldoen. De drie jaren die ik hier nu werk, hebben mijn zelfvertrouwen écht een boost gegeven. Het voornaamste is dat ik voor mijn gevoel weer een doel heb, een goede reden om mijn bed uit te komen. Ook heb ik geleerd te onderzoeken wat ik kan, binnen mijn grenzen. Inmiddels neem ik zo af en toe ook betaalde opdrachten aan, omdat ik nu weet dat ik dat kan.”
Cecile Elissen van Perspectief Zutphen: “Veel van onze deelnemers zijn de afgelopen jaren uitgestroomd naar een betaalde functie, bijvoorbeeld als receptiemedewerker, een eigen klusbedrijf, groenmedewerker of in de zorg. Ook voor vrijwilligers is Buurtservice soms een opstap naar werk. Het leuke is dat we, samen met GelreWerkt! en met ons netwerk aan instellingen en bedrijven goede matches kunnen maken en onze deelnemers écht perspectief kunnen bieden. Momenteel werkt een aantal statushouders bij ons. Eens per twee weken gaat de taalcoach mee naar het werk om vanuit het klussen te werken aan hun taalontwikkeling. Zo proberen we steeds op een passende manier te kijken waar behoeftes en mogelijkheden van onze vrijwilligers het beste aansluiten.”

"Vrijwilliger zijn bij Buurtservice kan al voor een paar uur in de week,” geven Cecile Elissen en Stephan Hondelink aan. "Neem vooral contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.”

Afbeelding