Culturele organisaties doen beroep op steunmaatregelen

ZUTPHEN - De tijdelijke subsidieregeling van de gemeente Zutphen voor de culturele sector vindt gretig aftrek. Twaalf Zutphense culturele organisaties die getroffen zijn door de coronacrisis hebben een aanvraag ingediend. Negen daarvan krijgen een bedrag.

Door Alize Hillebrink

De gemeente maakte in februari jongstleden bekend een kleine miljoen te hebben aan compensatie voor gederfde inkomsten ten gevolge van de coronacrisis voor culturele organisaties. De noodsteun van het rijk was specifiek bestemd voor de ondersteuning van niet-commerciële maatschappelijke en culturele instellingen. Twaalf Zutphense organisaties hebben een aanvraag ingediend voor financiële steun. Negen hiervan hebben een bedrag toegekend gekregen. Met 464.000 euro krijgt Theater Hanzehof verreweg het grootste bedrag. In aanvulling hierop ontvangt Hanzehof een bijdrage van 100.000 euro van de provincie Gelderland. Kunstencentrum Dat Bolwerck krijgt 80.000 euro en Filmtheater Luxor 60.000 euro van de gemeente. Kleinere organisaties ontvangen eveneens bedragen. Stichting Jeugdtheater Zjuust krijgt 15.000 euro en Cellowerken Zutphen ontvangt 12.000 euro. Inmiddels is zo’n driekwart van het bedrag verdeeld. De aanvragen van het Beethoven Festival (15.000 euro), Erve Eme (11.500 euro) en Woest Oost (4.731 euro) zijn nog in behandeling. Om in aanmerking te komen voor de subsidie moeten aanvragers aan een flink pak eisen voldoen. Zo moeten organisaties een aantoonbaar tekort hebben over 2020 als gevolg van COVID-19. Ook moeten alle mogelijke andere regelingen van rijksoverheid, provincie en/of koepelorganisaties zijn benut. Voorts moet een cultuurorganisatie alle maatregelen hebben genomen om niet-noodzakelijke uitgaven maximaal terug te brengen en moet een aanvrager maximaal hebben bijgedragen aan de eigen financiële situatie door bijvoorbeeld acties onder leden, donateurs, vrienden en dergelijke én inzet van de eigen reserves. Bovendien wordt de subsidie uitsluitend verstrekt als de aanvrager activiteiten voor het merendeel uitvoert met behulp van vrijwilligers.

De gemeente Zutphen heeft nog 253.600 euro over aan compensatiegeld om te besteden. Aanvragen kunnen nog worden ingediend tot 1 juli 2021.