En het bleef windstil in Eefde-West…

Begin 2015 is Eefde Tegen-wind opgericht, als antwoord op het initiatief van Lochem Energie om samen met energiecoöperaties uit Zutphen, Brummen en Voorst verenigd in IJsselwind BV een flink aantal windturbines van een kleine 200 meter tiphoogte te plaatsen in het landelijke gebied van Eefde-West. Later kwam hier het plan van het Waterschap Rijn en IJssel bij om een eigen windturbine op te richten. Ratio hiervoor was dat het waterschap energieneutraal wenste te worden.

Vele overleggen met colleges en raadsleden van de diverse gemeenten, het waterschap, de provincie, de genoemde energiecoöperaties en bewoners en vele bedenkingen, zienswijzen, bezwaarschriften en beroepschriften later heeft de Raad van State afgelopen week gehakt gemaakt van de plannen van IJsselwind BV. Hoewel de diverse besturen kort na het bekend worden berichten stuurden waarin ze aangaven deze onverwachte uitspraak nauwkeurig te zullen bestuderen kunnen wij hen wel uit de droom helpen: genoemde plannen zullen op de beoogde plaatsen nimmer gerealiseerd worden, zoveel is wel duidelijk als gevolg van de gemotiveerde uitspraak die maar op één manier uit te leggen is.

Vele tonnen
De bestuurders van de initiatiefnemers en betrokken overheden zullen zich inmiddels ook voor wat betreft de gemaakte kosten stevig achter de oren krabben want deze lopen tenminste in de vele tonnen. De jarenlange aanwezigheid van betaalde projectleiders en vrijgestelde ambtenaren, de vraag aan externe bureaus om te komen tot dikke onderzoeksrapporten, de kosten gemoeid met een breed extern draagvlakonderzoek, de dure reclamecampagnes met glossy folders, de vele avonden met talrijke genodigden, de kosten gemoeid met de aanvragen voor omgevingsvergunningen, de kostbare aankoop van een hinderlijke boerderij met de nodige hectaren grond, de vermoedelijk extreem hoge kosten van de advocaten, de vergoeding van proceskosten aan de tegenstanders: de optelsom zal een duizelingwekkend bedrag opleveren. Vermoedelijk is dit de reden dat men wanhopig zoekt naar aanknopingspunten om toch door te mogen gaan met deze rammelende businesscase.

Beklemmende druk
De omwonenden daarentegen staken afgelopen woensdag massaal de vlag uit: dolblij waren zij als gevolg van deze uitspraak, ook omdat de beklemmende druk die jarenlang op het gebied gelegen heeft met deze uitspraak weg is. Vele slapeloze nachten, plannen voor verhuizingen wetend dat het huis aanzienlijk in waarde was gedaald, zorgen over de leefbaarheid, de gezondheid en het bedorven uitzicht, alles was met één pennenstreek voorbij.

De pijnlijke ervaringen met de initiatiefnemers die overal rondbazuinden in goed contact te zijn met de omwonenden maar nooit antwoord konden geven met wie ze dan in gesprek waren geweest, de kletspraatjes over de goede inpasbaarheid van de torenhoge constructies in de omgeving, de spiegels en kralen die sommige lastige omwonenden voorgehouden werden, de voorgestelde compensatie van het ongemak door een paar tientjes per jaar en andere beledigingen en dreigementen (“U denkt toch niet dat u dit van ons gaat winnen?”) waren even vergeten.

Respect
De energiecoöperaties, de overheden en de gemeente Zutphen in het bijzonder moeten zich in een (liefst openbare) evaluatie afvragen waarin zij zich in toekomstige gevallen kunnen verbeteren. Wat ons betreft staat respect voor de inwoners bovenaan waarbij het eindeloos prediken van participatie en draagvlak moet veranderen in het daadwerkelijk invullen hiervan. Niet opleggen vanuit machtsdenken maar samen onderzoeken wat realistisch en leefbaar is voor een bepaald gebied.

Bovendien zijn de bestuurders en de politiek van Zutphen het aan zichzelf maar vooral de inwoners van Eefde-West verplicht om op korte termijn duidelijkheid te scheppen richting de toekomst: in dit zwaar geplaagde gebied komen geen windturbines of andere initiatieven meer tenzij hier een aantoonbaar groot draagvlak onder de direct omwonenden voor is. Alleen door een dergelijke opstelling kan het ernstig geschonden vertrouwen in de lokale overheid hersteld worden.

Positief
De afdronk van het verhaal is voor de omwonenden uiteindelijk een positieve: volhardend en gefundeerd ageren tegen plannen waar de directe omgeving op geen enkele manier op zit te wachten en die geen substantiële bijdrage leveren aan een duurzaamheidsstreven levert uiteindelijk het beoogde resultaat op.


Lex de Goede
Vz Eefde Tegen-wind