Het oude en het nieuwe botenhuis. Foto: Marjo Hendrix

Het oude en het nieuwe botenhuis. Foto: Marjo Hendrix

Nieuw botenhuis en boten voor Isala

ZUTPHEN - Ter gelegenheid van de ingebruikname van het nieuwe botenhuis van de Zutphense Roeivereniging Isala, op zondag 16 mei hebben de leden hun vereniging en zichzelf een een uniek cadeau gegeven: twee coastal boten.

Een cadeaucommissie had de leden van Isala gevraagd om een donatie voor de aanschaf van één eenpersoons coastalskiff van het merk Liteboat. Nadat dit boottype was uitgeprobeerd door veertig leden van Isala die bijna unaniem zeer enthousiast waren, is er zóveel geld gedoneerd door de leden dat er naast een skiff nog een tweede boot aangekocht kon worden: een coastal 2x voor twéé personen. Beide coastals van het merk Liteboat zijn dus een cadeau ván de leden aan de leden van Isala.

Stoerder roeien
Coastal rowing is nieuw voor Isala. Het is de nieuwste roeivariant in Nederland en staat voor het ruigere, stoerdere roeien. Het wordt vooral beoefend op het grote water, zoals het IJsselmeer of de zee. Maar omdat ook Isala's roeiwater steeds drukker bevaren wordt, is dit type boot een heel prettige en zeer welkome aanvulling. De drukte geeft vaker hoge golven waar roeiers last van hebben. Deze coastal boten zorgen ervoor dat ze veilig kunnen blijven varen.
De nieuwe coastals hebben nog meer voordelen: de grote stabiliteit en comfortabele instap maakt deze boot zeer geschikt voor zowel de beginnende- als de oudere roeiers. De clubnestor van 87 jaar kon zelfs zonder moeite in- en uitstappen. Krijgt dit type boot een golf over zich heen dan loopt het water er aan de achterzijde vanzelf weer uit. Dit cadeau is verenigingsbreed een mooie aanvulling op het huidige botenbestand en daardoor is Isala weer up-to-date.

Corona
Een andere reden om voor deze coastal liteboats te kiezen is dat de leden van Isala door de strenge coronamaatregelen het afgelopen jaar nauwelijks hebben kunnen roeien. De coastal liteboats maken het mogelijk voor leden met de juiste roeibevoegdheid om laagdrempelig weer het water op te mogen zolang er nog een verbod bestaat op het roeien met een volledige bemanning in de grotere boten. Isala verwacht dan ook dat een groot deel van de leden gebruik zal willen maken van deze coastal liteboats waarin veilig geroeid kan worden.

Doop
Traditiegetrouw worden de boten gedoopt, waarbij de namen bekend gemaakt worden. Deze plechtigheid vond op zondag 16 mei plaats op het vlot van het nieuwe botenhuis. De coastal skiff werd gedoopt door Herman Bessels, roeilid en architect van het nieuwe botenhuis, met hulp van Isala's jongste roeilid, de 10-jarige Jildou Schuringa. De coastal liteboat 2x werd gedoopt door het oudste roeilid van Isala, Michiel de Groot (87). Vanwege de coronamaatregelen waren het botenhuis en de vlotten gereserveerd voor slechts vier genodigden. Alle overige gasten konden een veilige plaats op 1,5 meter zoeken in het weiland naast het botenhuis.
Wie enthousiast wordt van de mogelijkheden die de Zutphense roeivereniging ZRZV Isala te bieden heeft kan contact opnemen via het formulier op de website. Isala bestaat al 109 jaar en telt ca. 200 leden. Binnen Isala kunnen de leden recreatief roeien, marathonroeien en wedstrijdroeien.
ZRZV Isala is te vinden op de Tichelerstraat 11a.


www.zrzv-isala.nl

www.liteboat.com/nl

Doop van de dubbeltwee, bekeken door een aantal belangstellende leden op de vaste wal. Foto: Marjo Hendrix
De dubbeltwee op het water. Foto: Marjo Hendrix
Eenpersoons coastalskiff. Foto: Marjo Hendrix