Een foto van dokter J.B. Thate siert de omslag van de nieuwste uitgave.

Een foto van dokter J.B. Thate siert de omslag van de nieuwste uitgave.

Geschiedenis heeft veel gezichten

ZUTPHEN - Geschiedenis heeft veel gezichten. Dat is te zien aan het onlangs verschenen nummer van Zutphen, het tijdschrift van de Historische Vereniging Zutphen.

Het gezamenlijk, liefst geüniformeerd, wandelen is zo’n gezicht. Een foto van dokter Thate, die de omslag siert, laat dat wel zien. Maar onder de voeten van die marcherende meisjes staat een ander aspect genoemd.

Het ene is een verhaal over het bekende rampjaar 1572, maar nu benaderd aan de hand van cijfermateriaal. De auteur is in de archieven gedoken en reconstrueerde de narigheden van de oorlog aan de hand van de handel in huizen. De gedachte erachter: hoe veiliger men zich voelt, des te meer zal er worden gehandeld. En dat werd geregistreerd. Maar als er een paar jaar geen registraties blijken te zijn, dan moet de narigheid wel heel erg zijn geweest. En zo ontwar je het verschil tussen propaganda en geschiedenis. Het andere is recentere geschiedenis: gebombardeerd Zutphen, zoals dat is gezien door een bevlogen waarnemer, Piet Dullaert. Zo te zien nergens bang voor registreerde en fotografeerde hij de stand van zaken. Voeg daarbij weer twee monumentjes uit de steeds rijkere serie personen uit het verleden van Zutphen. En natuurlijk het (geschiedkundig geziene) korte termijn geheugen over 50 jaar geleden. Kortom weer een rijk nummer van Zutphen.

Het tijdschrift is voor niet-leden van de Historische Vereniging voor 5,50 euro verkrijgbaar bij de boekhandels.


Een foto van dokter J.B. Thate siert de omslag van de nieuwste uitgave.