Teamuitje voor het klimaat

Een klimaatfeestje afgelopen zaterdagmiddag in Zutphen. Bezorgde burgers die zich verenigd hebben in Extinction Rebellion organiseerden een bijeenkomst in de Hanzestad. Inclusief toespraak en een fietstocht. De plek van de demonstratiedag was het stationsplein in Zutphen. Een bont gezelschap met fleurig versierde fietsen, klimaatalarmbordjes aan het stuur, een wereldbol op een aanhangwagentje en het nodige lawaai. Ik sta op veilige afstand met verbazing te kijken en zie alleen maar witte mensen. Dat is niet echt inclusive. Mag ik concluderen dat alleen blanke mensen zich druk maken over het milieu? Waar is de afspiegeling van onze samenleving?

Extinction Rebellion volgen is al langer een hobby van mij. De klimaatactivisten organiseren graag activiteiten die niet zijn toegestaan. Zo worden spontaan belangrijke straten en kruispunten geblokkeerd. Op de website wordt zelfs gemeld dat je als deelnemer bereid moet zijn het risico op arrestatie te lopen. Acties worden niet aangemeld en zijn dus illegaal. Hoeveel activisten zullen de rechtbank al hebben gezien? Het spontaan afsluiten van wegen wordt door de Nederlandse justitie niet gewaardeerd, daar kunnen die blokkeerfriezen over meepraten. Gelukkig bleef het bij ons in Zutphen bij een nette fietsbijeenkomst.
Een soortgelijke fietsactie werd onlangs ook georganiseerd in Amsterdam en daar kwamen ook aardig wat deelnemers met vrolijke fietsen op af. Een verslaggever vroeg of ze fietsend van huis waren vertrokken, maar dat viel toch tegen. Ze waren met een ronkende bestelwagen uit de jaren tachtig naar Amsterdam gekomen en hadden het zwaar vervuilende voertuig aan de stadsrand geparkeerd. Om vervolgens een paar kilometer verder te gaan demonstreren voor een schoner milieu, zonder uitstoot. De eigenaar van de bestelwagen vindt dat dat prima samengaat, ik vind dat bizar.

De actie in Zutphen was overigens onderdeel van drie etappes. ’s Morgens waren de eerste 40 milieufreaks al samengekomen in Deventer, vandaar werd gefietst naar Zutphen en de feestdag werd afgesloten in Apeldoorn. Zo’n demonstratiedag is overigens bovenal een gezellig teamuitje, want het milieu verbetert er niet door.

Op internet stuit ik op een paar filmpjes waarin een als verslaggever verkleedde grappenmaker de milieuactivisten de vraag stelt wat nu erger is; de uitstoot van kooldioxide of de uitstoot van CO2? Natuurlijk is er -heel flauw- in het filmpje geknipt, maar geen van de actievoerders wist het goede antwoord. Dat CO2 de molecuulformule is van koolstofdioxide -dus precies hetzelfde- wist niemand. En al die milieuactivisten die klagen over anderen neem ik niet serieus. Niet de overheid moet in actie komen, want de overheid zijn wij samen. En tegen jezelf demonstreren is een beetje raar.

Ik adviseer alle milieufreaks daarom een bijdrage te leveren door deze zomer op fietsvakantie naar de Achterhoek te gaan. Dat is zeer milieuvriendelijk en draagt meer bij dan een als demonstratiedag gecamoufleerd teamuitje.