Martine Letterie. Foto: Mark Sassen
Martine Letterie. Foto: Mark Sassen

Leerlingen in gesprek met Martine Letterie over leven in vrijheid

Leerlingen in gesprek met Martine Letterie over WO II en leven in vrijheid

ZUTPHEN/LOCHEM - Ruim 1000 leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van scholen uit Zutphen en Lochem keken voor de meivakantie naar de mini-documentaire 'We blijven bij elkaar', gebaseerd op het boek met dezelfde titel van kinderboekenschrijfster Martine Letterie uit Vorden.

Martine vertelt het waargebeurde en zeer bijzondere verhaal van de Joodse familie Birnbaum. De kinderen Birnbaum worden voor de Tweede Wereldoorlog door hun moeder met de trein naar Nederland gestuurd in de hoop dat ze daar veilig zullen zijn. Er zullen meer treinreizen volgen die hen naar kamp Westerbork en uiteindelijk naar Bergen-Belsen brengen.

Martine Letterie reisde naar Israƫl om de kinderen Birnbaum (inmiddels op hoge leeftijd) te ontmoeten en hun verhaal van binnenuit te vertellen. In de documentaire maken de leerlingen ook kennis met deze familie.

In mei en juni gaan de leerlingen in gesprek met Martine over WO II, Kamp Westerbork, de familie Birnbaum en het boek. Vanwege de coronamaatregelen kan Martine niet live in de klas verschijnen. Via een ZOOM-verbinding zal zij de vragen van de kinderen beantwoorden.

Voor deze manier van werken is belangstelling vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Om het leesplezier en het leesniveau van leerlingen te vergroten ondersteunt het ministerie met heel veel partners Het Leesoffensief. Medewerkers van het ministerie zijn benieuwd hoe leesbevordering tijdens coronatijd toch door kan gaan. Martine en de leerlingen van groep 7/8 en hun leerkracht van de Prins Willem Alexanderschool in Laren laten hen meekijken en luisteren naar het gesprek over de geschiedenis van de familie Birnbaum voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Graafschap bibliotheken en Muzehof Centrum voor de Kunsten, organiseren al jaren activiteiten voor de scholen in het kader van Kunst- en CultuurEducatie Zutphen en Lochem. Veel projecten gingen dit schooljaar niet door vanwege corona. In heel korte tijd is het gelukt om met Martine Letterie deze activiteit over een zeer relevant onderwerp in de klas te brengen.

Cover. Foto: PR