David Buist en zijn collega-opticien Nica van der Mijden laten de geavanceerde meetapparatuur van AVA zien. “Onze klanten merken het verschil.” Foto Eric Klop
David Buist en zijn collega-opticien Nica van der Mijden laten de geavanceerde meetapparatuur van AVA zien. “Onze klanten merken het verschil.” Foto Eric Klop

Brildragers zien het verschil

BB Optiek meet ogen tot op een honderdste nauwkeurig

Door Eric Klop

WARNSVELD – De optiekbranche is al decennia gewend om de oogsterkte op een kwart nauwkeurig te meten. BB Optiek in Warnsveld gaat sinds enige tijd aanzienlijk preciezer te werk. Met nieuw ontwikkelde apparatuur is het er mogelijk om de ogen tot op een honderdste nauwkeurig te meten.

“Het is nog steeds standaard dat de zichtafwijking op bijvoorbeeld +1,50 of +1,75 wordt vastgesteld”, vertelt David Buist, die samen met oprichter Ans Hoekerswever eigenaar is van de optiek aan de Runneboom 10.

“Aan de hand van AVA (Advanced Vision Accuracy) dat na vijf jaar wetenschappelijk onderzoek begin 2020 op de markt is gebracht door brillenglazenfabrikant Essilor, is ook de sterkte daartussenin meetbaar. Dit gaat niet met glaasjes, zoals meestal nog gebruikelijk is, maar computergestuurd via twee vloeistofschijfjes. Die zijn in staat om het zicht van het oog aan te geven tot op een honderdste nauwkeurig. Het net zo exact slijpen van de glazen, bij de vestiging van Essilor in Zevenaar, doet de rest.”

Volgens Buist is de geavanceerde manier van meten, die van toepassing is op zowel min- als plusdioptrie en geschikt is voor iedereen die met een bril een optimaal gezichtsvermogen wil krijgen, absoluut een doorbraak.

“Meting op een kwart is goed, maar dit is beter. Onderzoek heeft aangetoond dat 95 procent van de brildragers het verschil ziet. Bovenal geeft een nauwkeuriger geslepen glas meer rust. De reacties van onze klanten zijn dan ook positief. Zij zien helderder en scherper. De brillenglazen zijn wel wat duurder, maar dat is het verschil in kwaliteit meer dan waard. Een bril is immers het verlengstuk van de ogen”, stelt de opticien. Overigens geeft hij aan dat de nieuwe technologie nog niet van toepassing is op contactlenzen. “De toegevoegde waarde is hierbij de vraag. Dat heeft te maken met de invloed van onder meer het traanvocht. Het is niet helder of lenzendragers het verschil zien tussen een sterkte van bijvoorbeeld 2,25 of 2,32. Ik verwacht dat meten voor en slijpen van lenzen aan de hand van AVA voorlopig nog ver weg is.”

BB Optiek, waarvan de eerste twee letters de afkorting zijn van Bijzondere Brillen, heeft service en aandacht voor de klant hoog in het vaandel. Het zelfstandige bedrijf verhuisde in 2019 van het midden van winkelcentrum Dreiumme naar de rand, aan de Runneboom.

“Een makkelijker bereikbaar en groter pand dat met een tweetal meetruimtes meer capaciteit biedt”, aldus Buist die 18 jaar geleden in dienst kwam van de onderneming. “Als zaterdaghulp. Ik was 15 jaar en amper 1,55 meter groot. Nu ben ik 34, 1 meter 87 en in het bezit van alle relevante opticiendiploma’s.”

Inmiddels mede-eigenaar van de zaak besloot hij samen met Ans Hoekerswever vorig jaar naast de reguliere meetapparatuur gebruik te gaan maken van de AVA-technologie. “Het is belangrijk om mee te gaan met nieuwe ontwikkelingen”, verklaart Buist. “Je wil als zelfstandig opticien altijd een stap voor zijn. Je onderscheiden met het assortiment monturen, een kwalitatief hoogstaande oogmeting en een fijne sfeer in de winkel met een vast en ervaren team.”


www.bboptiek.nl