Bier-probleem

“Pap, we eten vanavond appeltaart. Deze week in de aanbieding bij supermarkt Dirk.” Ik ben vrijdagavond in Deventer, om een klok op te hangen in de studentenkamer van onze dochter. De muren zijn daar van stevig beton, dus ze heeft op haar beurt een stevige boormachine nodig. En die ligt bij ons in de garage. Deze vrijdagavond ben ik even de kluspapa.

Op de terugweg rijd ik toch maar even langs de super. Een stukje appeltaart uit de aanbieding gaat er dit weekend wel in. En misschien valt deze ook bij mevrouw Bombeld in de smaak, hoewel ze de voorkeur geeft aan een eigen gebakken exemplaar. Bij de super is het druk, het bier is in de aanbieding. Eén plus één gratis. Ik tel op dit tijdstip vier klanten met alleen maar bier in de kar. Zo te zien een populair product.

Als ik een half uur later de boormachine thuis in de garage opruim, staart een krat vol bierflesjes mij aan. En niet voor het eerst, al sinds het uitbreken van de coronacrisis stapelt het bierprobleem zich bij ons op. We zijn al een jaar lang zeer terughoudend om thuis gasten te ontvangen. Als we weinig contacten hebben zijn we met z’n allen eerder van het coronaprobleem af. Maar in het afgelopen jaar werd ons bier steeds ouder. Ik drink geen bier en mevrouw Bombeld ook niet. Hoe komen we dan van onze voorraad af?

De uiterlijke houdbaarheidsdatum komt steeds dichterbij. Zal ik een kennis bellen of hij gratis bier wil komen ophalen? Maar dat doe ik maar niet, dat staat een beetje raar. Of misschien wil een van de buren mijn bier wel hebben, zal ik daar eens aanbellen? Maar ja, wat zullen die wel niet denken? Daar staat de buurman met zijn probleembier!

En intussen tikken de weken en maanden verder. We worden jarig, maar vieren geen feest. Het wordt herfst en winter, maar de coronamaatregelen blijven van kracht. In het vroege voorjaar gaat het bier over de houdbaarheidsdatum. Dan ga ik helemaal niet meer met dat kratje en mijn bierproblemen de buurt in. Ik kan het bier nog wel langer bewaren, maar als gastheer zet je de gasten toch geen stoffige flesjes bier over de datum voor? Dat is niet erg netjes.

Op zaterdag neem ik mijn verlies. Ik pak een flesopener, til het kratje naar de wasbak in de garage en laat de flesjes vakmanschap is meesterschap in het riool lopen. Opgeruimd staat netjes, een beetje raar, maar zo is het bierprobleem wel opgelost.

En dan nog even over die appeltaart. Hij kostte niet veel, maar hij was zeer smakelijk. Soms zit het mee en soms zit het tegen.

Reageren? contact@bombeld.nl