De in 1898 geplaatste Wilhelminapomp op het kerkplein. Archieffoto

De in 1898 geplaatste Wilhelminapomp op het kerkplein. Archieffoto

Restauratie Wilhelminapomp Warnsveld

WARNSVELD - De in 1898 geplaatste Wilhelminapomp op het kerkplein in Warnsveld is toe aan een opknapbeurt. Het bedrag dat nodig is om de restauratie te kunnen uitvoeren, wordt gefinancierd door de gemeente, het Abersonfonds en de Dorpsraad.

Bijna iedereen in Warnsveld kent wel de fraaie dorpspomp op het Kerkplein welke daar is geplaatst ter herinnering aan de troonsbestijging van H.M. Koningin Wilhelmina in 1898. Deze pomp markeert niet alleen deze bijzondere gebeurtenis maar is ook een beeldbepalend monument bij de ingang van het dorp dat gelijk opvalt. Terecht heeft deze pomp dan ook de monumentenstatus verkregen.

Door de jaren heen heeft de pomp wel eens een opknapbeurt gehad, maar nu dient deze grondig onder handen genomen te worden gezien de slechte staat waarin deze verkeert (met name door loszittende onderdelen). Vanuit de dorpsgemeenschap werd hierop ook al gewezen. Dit heeft er toe geleid dat er een initiatiefgroep, bestaand uit Erik Bruntink, Ab Braakman, Ton Koot en Frans van Uem, is ontstaan die hiermee aan de slag is gegaan. De gemeente heeft hierbij het voortouw genomen en wordt daarbij gesteund door het Abersonfonds en de Dorpsraad. De kosten van deze operatie worden geraamd op ongeveer vijfduizend euro. Het Abersonfonds en de Dorpsraad nemen elk 1000 euro voor hun rekening. De gemeente neemt de rest van de kosten op zich. Het werk zal worden uitgevoerd door de firma Henagra uit Zutphen en medio augustus zijn afgerond. Toezicht en controle wordt uitgeoefend door de gemeente. Op de pomp zal deze samenwerking tussen gemeente Abersonfonds en Dorpsraad vermeld worden.