Docent René Huisman en leerlingen Kaj, Tom en Kaz  van het Isendoorn College. Foto: Henk Derksen

Docent René Huisman en leerlingen Kaj, Tom en Kaz  van het Isendoorn College. Foto: Henk Derksen

Vergeten slachtoffers herdenken

Jaarlijkse herdenking bij GGNet Warnsveld

WARNSVELD - Op 22 april vond de jaarlijkse herdenking plaats bij het Monument voor de Vergeten Slachtoffers op de begraafplaats in Warnsveld. In de pre-corona tijd namen hier jaarlijks zo’n 200 leerlingen van het Isendoorn College uit Warnsveld aan deel, nu werden zij vertegenwoordigd door René Huisman, docent, en de leerlingen Kaj, Tom en Kaz. Ook waren vertegenwoordigers van GGNet, van het Comité Herdenkingen Warnsveld en enkele belangstellenden aanwezig.

Na een openingswoord door Heleen Buijs sprak Hein Smeerdijk over zijn gedachten bij het door hem gemaakte monument en hij las het gedicht op het monument voor. Ineke Hissink las voor uit een ooggetuigenverslag van Frouwke Schip-Nauta, in de oorlog en bij de bevrijding verpleegster op het Groot Graffel (zo heette GGNet toen). René Huisman las een gedicht voor van een van zijn leerlingen, die niet zelf aanwezig kon zijn.

Tenslotte sprak Jodie Ras, geestelijk verzorgende van GGNet, enkele woorden. Zij bracht onder andere de 20 joodse patiënten in herinnering, die in 1943 door de Duitse bezetter waren weggevoerd naar Sobibor en daar werden vermoord.

Bij het Monument voor de Vergeten Slachtoffers liggen patiënten van Groot Graffel begraven, waarvoor geen grafsteen is geplaatst. Veel van deze mensen zijn gestorven ten gevolge van overbevolking en ziektes in combinatie met gebrek aan voedsel, medicijnen en hulpmiddelen tegen het einde van de oorlog. Ook werden de katholieke 'vergeten' patiënten herdacht, die op een ander gedeelte van het terrein in gewijde grond zijn begraven, evenals de 20 joodse patiënten die in 1943 werden weggevoerd en vermoord.

De bijeenkomst werd afgesloten met het leggen van witte rozen en een minuut stilte.

Witte rozen bij het monument. Foto: Henk Derksen