Leerlingen bij het monument.Foto: Henk Mulder

Leerlingen bij het monument.Foto: Henk Mulder 

Herdenking bij monument voor de gevallenen in Warnsveld

WARNSVELD - Dinsdagochtend 20 april herdachten de leerlingen van de Openbare Basisschool De Fontein, samen met enkele leden van het Comite Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld, de negen mannen uit de vroegere gemeente Warnsveld die door het verzet of de strijd tegen de vijand in de jaren 1940-1945 om het leven zijn gekomen. Dit gebeurde bij het Monument voor de Gevallenen aan de Veldesebosweg, waarop hun namen staan vermeld.

Vooraf vertelde Henk Mulder, aan de hand van een PowerPoint presentatie over zijn herinneringen aan de oorlogsjaren, die hij als jongen had meegemaakt. Ook de gebeurtenissen in en rond Warnsveld kregen daarbij de aandacht. Daarna vertrokken de leerlingen onder leiding meester Niels de Vries naar de Veldesebosweg, waar ze door enkele comitéleden werden verwelkomd. Daar vertelde Wim Smeedijk het verhaal van een van de 9 omgekomen manen, namelijk van Derk Jan Pardijs, die werd opgepakt omdat hij onderduikadres verborg op zijn boerderij bij de Boggelaar.

Aan de school werd het boek Dat offer is groot geweest geschonken. Hierin staan ook de verhalen van de andere acht mannen uitgebreid beschreven. Ook kregen de leerlingen een exemplaar van het magazine Wij Zijn Vrij uitgereikt. Dit is samengesteld door de gezamenlijke comités van Zutphen en Warnsveld ter gelegenheid van de 75e herdenking, nu dus 75+1.

Het monument. Foto: Henk Mulder
Een van de leerlingen legt bloemen. Foto: Henk Mulder
Een van de leerlingen leest een gedicht voor. Foto: Henk Mulder