Corona besmetting- en PI Achterhoek

ZUTPHEN - De penitentiaire inrichting Achterhoek heeft te maken met enkele coronabesmettingen.

Vanwege enkele coronabesmettingen binnen de gevangenismuren zitten 33 gedetineerden in penitentiaire inrichting (PI) Achterhoek in Zutphen noodgedwongen in quarantaine in hun eigen cel. Ze kunnen niet deelnemen aan het dagprogramma. Reden voor deze ingrijpende maatregel is dat er één gedetineerde en vier gevangenismedewerkers positief zijn getest op het coronavirus. De gehele afdeling (22 gedetineerden) waar de besmette gedetineerde verblijft, is preventief in quarantaine gegaan. Daarnaast zijn er verspreid over de andere afdelingen in de gevangenis nog elf gedetineerden in quarantaine geplaatst in hun eigen cel. Uit bron- en contactonderzoek is gebleken dat ze in contact zijn geweest met één van de – na later bleek – besmette gevangenismedewerkers.

Voor de 33 gedetineerden die in quarantaine zitten, is het dagprogramma stilgelegd. Wel wordt er voor gezorgd dat ze kunnen luchten (zonder in contact te komen met anderen) en douchen. Bovendien worden de betrokken gedetineerden in de gelegenheid gesteld om hun thuisfront telefonisch te informeren over hun situatie.
Een aantal personeelsleden – dat in contact is geweest met besmette collega’s – zit uit voorzorg in thuisquarantaine. Hun (tijdelijke) uitval heeft gevolgen voor de personele bezetting in de PI. Vanwege de personele krapte heeft de directie besloten om het dagprogramma voor alle gedetineerden iets in te perken. De arbeid is voorlopig even stilgezet. Activiteiten als sporten, luchten en relatiebezoek gaan wel gewoon door voor alle gedetineerden die niet in quarantaine zitten. Alle gedetineerden die nu in quarantaine zitten in hun eigen cel, worden dinsdag 20 april getest. Afhankelijk van de testuitslagen, wordt bepaald welke vervolgstappen gezet worden.

In PI Achterhoek verblijven op dit moment bijna tweehonderd gedetineerden. Het is voor het eerst in coronatijd dat PI Achterhoek te kampen heeft met meerdere besmettingen en een flink aantal gedetineerden in quarantaine heeft gezet. "Dit is geen fijne maatregel voor de betrokkenen, maar wel noodzakelijk”, zegt plaatsvervangend vestigingsdirecteur Elise Beltman.