Collage van de deelnemende instrumentalisten. Foto: PR

Collage van de deelnemende instrumentalisten. Foto: PR

Zutphense talenten doen mee in duurzaamheidslied

Prinses Irene ondersteunt landelijk lied op Dag van de Aarde

ZUTPHEN - ‘De Aarde is ons lief’. Zo heet het lied dat stichting Schooldag van de duurzaamheid op de Dag van de Aarde (Earth Day, 22 april) lanceert en op 28 mei in heel Nederland moet worden gezongen, als afsluiting van de Maand van de Aarde. Prinses Irene ondersteunt het met een introductie. Een groot deel van de artiesten komt uit Gelderland, onder wie de Zutphense zanger Mannes Bakker (14) en drummer Arie den Boer, ook uit Zutphen.

Het lied vertelt in kindertaal over de zeventien Werelddoelen (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. Voor kinderen zijn die doelen vereenvoudigd tot zeven Junior Global Goals. De organisatie nodigt alle Nederlanders uit om 28 mei om 9.00 uur uit volle borst mee te zingen, musiceren of dansen. En dit te delen op social media onder de hashtag #juniorglobalgoals. De leukste optredens worden getoond op de website van Schooldag van de duurzaamheid. Initiatiefneemster Judy van der Lijke uit De Steeg: “Samen een lied zingen past goed bij deze tijd. Op afstand vanwege corona, maar sterk met elkaar verbonden in de Werelddoelen die we nastreven. Muziek is een krachtig medium en het is fijn om iets cultureels te kunnen doen in een tijd dat bijna het hele culturele leven stilligt.” De songtekst en notenbalken voor diverse instrumenten en een aantal dansmoves worden vanaf 22 april gedeeld via dezelfde website.

Verbindend
De Zutphense drummer Arie den Boer denkt dat het lied veel mensen zal raken. “Muziek raakt emoties en is verbindend. Het brengt een boodschap over. De drums, net als de oeroude trommel, helemaal. Het is gaaf dat het lied zowel gewone zang als rap heeft. De muziektaal van de boodschap. Muziek brengt ook in beweging. Het roept op tot dansen, en in het geval van het lied helpt het een andere kant op te bewegen.” Zelf is hij op klein niveau met duurzaamheid bezig. Gewoon door afval te scheiden, niet te veel gas te verbruiken, plastic afval te vermijden, zegt hij.
De 14-jarige Mannes Bakker, die al enige bekendheid geniet na optredens in programma's als 'Holland's Got Talent', 'Junior Songfestival' en 'We Want More', doet mee omdat hij de aarde heel belangrijk vindt en omdat de mensen de aarde schoon moeten houden. "Duurzaamheid is heel belangrijk voor alles! Voor de natuur voor de aarde en voor de mensheid", zegt Mannes. "Het leukste vind ik dat we met deze muziek een heel mooie boodschap overbrengen."

De Aarde is ons lief
Het lied vertelt in een taal die iedereen begrijpt hoe je een duurzame samenleving vormgeeft . Kinderboekenschrijfster Bette Westera en componist en arrangeur Edwin Schimscheimer schreven het lied. Zeer getalenteerde jongeren uit heel Nederland werken eraan mee. Naast prinses Irene ondersteunen vele organisaties het initiatief, zoals Grootouders voor het Klimaat, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dag van de Aarde en een uitgebreid ambassadeursnetwerk van stichting Schooldag van de duurzaamheid zelf.


Schooldagvande duurzaamheid.nl

Een aantal van de deelnemende zangers en rapper. Foto: PR