Noodkap Berkelsingel

ZUTPHEN - De bomen aan de Berkelsingel zijn deze week gesnoeid. Tijdens deze snoei is op dinsdag 13 april bij één van de eiken een ingerotte snoeiwond ontdekt op 6 meter hoogte. De oude snoeiwond was zo ver ingerot dat er meteen is besloten om de zware takken uit de boomkroon af te zagen voor de veiligheid van weggebruikers. Dit noemen we een noodkap. Tegen een noodkap kan geen bezwaar gemaakt worden.

De oorzaak van de rotte plek in de boomkroon is een oude snoeiwond, die door de regen en vocht is ingerot waardoor de stam is aangetast op 6 meter hoogte. Met het afzagen van de boomkroon wordt voorkomen dat er takken afbreken. De stam kan veilig blijven staan.
De dikke bomen in deze rij langs de Berkelsingel zijn ruim 100 jaar oud. De dunnere eiken zijn rond 1950 geplant. Na de planting is de Berkelsingel opgehoogd en daarmee ook de grond bij de bomen. Hierdoor hebben de bomen een slechtere conditie gekregen. De gemeente controleert deze hele rij eiken daarom jaarlijks en grijpt in als er onveilige situaties ontstaan. De gemeente verwacht dat komende jaren meer van deze eiken verwijderd moeten worden. Wanneer dit nodig is, gaat ze met de omwonenden in gesprek welke andere soorten bomen op welke plek ervoor terug kunnen komen.

De Bomenstichting Zutphen en de omwonenden zijn geïnformeerd.