Jongeren tijdens de eerste Young Pride Zutphen avond. Foto: Alize Hillebrink

Jongeren tijdens de eerste Young Pride Zutphen avond. Foto: Alize Hillebrink

Eerste Young Pride Zutphen

Eindelijk een ontmoetings- plek voor LHBTI'ers

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - Voor de ingang van Walhallab in de Waterstraat is een regenboogloper uitgerold. Aan de gevel wappert een regenboogvlag. Het is woensdagavond, de eerste avond van Young Pride Zutphen.

Op tafel staan kannen met roze limonade. In schalen liggen felgekleurde regenboog-winegums en regenboog-zurematten. Het is woensdagavond en gezellig druk. Zo’n twintig jongeren tussen 13 t/m 23 jaar zijn aanwezig op de eerste avond van Young Pride Zutphen, een maandelijkse avond voor LHBTI-jongeren.

LHBTI staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse. Uit landelijk onderzoek blijkt dat één op de vijftien mensen zichzelf als LHBTI identificeert. In Zutphen zou dat neerkomen op 438 op een totaal van 6573 middelbare scholieren.

Quiz
Een quiz over de geschiedenis van de LHBTI luidt de avond in met vragen als: In welk land werd het eerste homohuwelijk gesloten en wat betekenen a-seksual, non-binary, intersekse en genderfluid? De sfeer is al gauw uitgelaten. De SpeedMeet die volgt, biedt de gelegenheid elkaar beter te leren kennen. “Het moet vooral speels, ontspannen en léuk zijn”, zegt Douwe, een van de organisatoren.

In Zutphen was nog geen LHBTI-community en ook geen plek voor gelijkgestemden om elkaar te ontmoeten. Burgemeester Vermeulen regelde een plek en Bente (18), Douwe (20) en Collin (25) organiseerden de eerste avond. Nu de eerste Young Pride Zutphen een feit is zijn de drie zichtbaar blij, trots en ook wel opgelucht. “Eindelijk een fysieke plek waar jongeren van verschillende seksualiteiten elkaar kunnen ontmoeten.” Bente: “Een plek voor mensen die je begrijpen op een ander niveau.”

Homohaat
Opgegroeid met twee moeders was Bente zich al snel bewust wat anders geaard zijn betekent. “Al toen ik klein was kreeg ik ongemakkelijke vragen als: wie is je vader? Ik dacht: dat stopt op een gegeven moment wel, maar dat gebeurde niet.” Ze vertelt dat ze niet op jongens valt en dat ze op haar voormalige middelbare school te maken kreeg met homohaat. “Indirecte haat, sneaky. Dan hoorde ik achter mijn rug: ‘So gay!’ Afschuwelijk vond ik dat.”
Net als Douwe en Collin miste Bente een plek voor gelijkgestemden van haar leeftijd. Dat daar nu eindelijk verandering in is gekomen vindt ze een hele overwinning en een aanwinst voor de LHBTI'ers in Zutphen. “Dit project gaat veel veranderen. Dit is de plek waar mensen één kunnen worden.”

Ouders
Douwe: “We hopen dat hier veel vriendschappen ontstaan. En iedereen is welkom.” “We gaan ook thema-avonden organiseren, speciaal ook voor ouders”, zegt Collin. “Bijvoorbeeld: hoe accepteer ik mijn kind? Of hulp bij pronounces als je transgender bent.” “We willen ouders de boodschap geven dat een kind niet perfect hoeft te zijn”, zegt Bente. “Je bent zoals je bent en dat is goed.”

Young Pride Zutphen is elke tweede woensdag van de maand, voor jongeren van 13 t/m 23 jaar. De eerstvolgende bijeenkomst is op woensdag 12 mei. Meer weten? Kijk op onderstaande website of mail naar: youngpridezutphen@walhallab.nl


www.walhallab.nl/youngpridezutphen


[APART KADER]

Burgemeester Vermeulen: 'Iedereen die zich onveilig voelt is er een teveel'

ZUTPHEN - Zutphen is sinds 2017 regenbooggemeente. Het jaar 2020 werd door burgemeester Vermeulen uitgeroepen tot LHBTI-jaar. Tocht voelen veel LHBTI'ers in Zutphen zich vaak niet veilig. Ook vinden ze het lastig om voor hun geaardheid uit te komen. “De veiligheid van LHBTI'ers in Zutphen laat te wensen over,” zegt burgemeester Annemieke Vermeulen. “Mensen durven niet hand in hand te lopen of openlijk affectie te tonen. Jongeren durven op school vaak niet uit de kast te komen.” Sindsdien maakt ze zich sterk voor deze groep. “Iedereen die zich onveilig voelt is er een teveel.”

Onderzoek
Om een beter beeld te krijgen van de problematiek heeft de gemeente Zutphen eind 2020 onderzoek laten uitvoeren door een stagiaire naar de veiligheid van LHBTI+ jongeren in Zutphen. In totaal hebben 71 LHBTI-jongeren tussen de 12 en 28 jaar oud de enquête ingevuld. De gemiddelde leeftijd is 19 jaar. Uit het onderzoeksrapport dat 7 april jongstleden werd gepresenteerd, blijkt dat 68% van de geënquêteerden niet altijd of geen affectie durft te tonen in het openbaar. Ook heeft 26% te maken met verbale agressie op straat en voelt 61% zich soms onveilig op straat. Ook is het voor de doelgroep lang niet altijd duidelijk waar zij onveilige situaties kunnen melden. Op dit gebied valt nog veel terrein te winnen, concludeert het rapport.

Burgemeester Vermeulen zegt lering te trekken uit het rapport. "Wij zijn niet zichtbaar als gemeente die oog heeft voor LHBTI,” zegt Vermeulen. "Op onze website moet zichtbaar zijn dat Zutphen een inclusieve gemeente is.” Binnenkort wordt het rapport besproken in de gemeenteraad. Vermeulen: "De raad moet hier zaken uithalen die zij gerealiseerd wil zien. Een regenboogzebrapad is leuk, maar niet voldoende.” In november 2020 heeft de gemeenteraad tienduizend euro beschikbaar gesteld voor de uitvoering van het LHBTI-beleid.

Jongeren tijdens de eerste Young Pride Zutphen avond. Foto: Alize Hillebrink