Steenmarter pesten

Onder onze auto liggen gele pluizen. Wat kan dat zijn? Heeft de steenmarter hier toegeslagen? Dat zal dan niet de eerste keer zijn, vorig jaar lagen er delen van een Vlaamse gaai op het motorblok. Daar kwamen mevrouw Bombeld en ik onderweg achter toen het in de auto wel heel erg naar gebraden vlees begon te ruiken.

Het is even zoeken voor ik de hendel voor het openen van de motorkap heb gevonden. Ik hoor een klik, maar de motorkap wil slechts een klein stukje omhoog en blokkeert dan. Op mijn knieën gluur ik naar binnen en ontdek een palletje. Ah, nu gaat de klep helemaal omhoog. U begrijpt waarschijnlijk al dat ik niet veel verstand van auto’s heb. Als het ingewikkeld wordt vraag ik mevrouw Bombeld, ze heeft als dochter van een garagehouder onder meer motorkappen gekeken dan ik.

Het is inderdaad een steenmarter. Vanaf de bestrating heeft het dier zich naar boven gewerkt, om van de warmte onder de geïsoleerde motorkap te genieten. En tegelijkertijd heeft het beest zich ontfermd over de isolatie die tegen de motorkap is geplakt. Bijna een hele vierkante meter is beschadigd, de gele pluizen liggen overal. Alle leidingen zijn gelukkig nog intact, de steenmarter zelf is nergens meer te bekennen.

Nu weet ik natuurlijk niet of het beest nog plannen heeft om terug te komen. Daarom broed ik op plannen om een volgend bezoek zo onaangenaam mogelijk te maken. Wat kan ik als autobezitter doen?

Nu heb ik wel eens gelezen dat steenmarters een sterk ontwikkeld reukvermogen hebben. En van wc-blokjes zijn ze geen favoriet. Een half uur later sta ik bij Albert Heijn voor het geurtjesschap. Ik ga door de knieën, de goedkoopste en meeste verschrikkelijke geuren liggen natuurlijk onderin. Ik snuffel langs het hele assortiment van blokjes in zo'n plastic hangsysteem, maar al die stinkdingen zijn luchtdicht verpakt. Ik kies dan maar de goedkoopste, die zal wel lekker scherp ruiken. Dan verleg ik mijn aandacht naar de spuitbussen. Die onderkant van de motorkap ga ik eens even heel onaangenaam insprayen. De geur zal wel even blijven hangen en misschien krijgt dat isolatiemateriaal ook nog een onaangename smaak. Een flinke spuitbus kost minder dan een euro, dus voor weinig geld kan ik flink te keer gaan.

Na de flinke spuitklus plof ik voldaan neer op de keukenstoel, die steenmarter heb ik mooi een poets gebakken. Mevrouw Bombeld hoort mijn verhaal zwijgend aan. ‘Weet je wat ik nou wel bijzonder vindt' zegt ze. Ik kijk haar vragend aan. ‘Nu heb je een heel schap met geurtjes voor het uitzoeken en uitgerekend voor het verjagen van de steenmarter kies je voor bosgeur.'

Zwijgend staar ik naar de spuitbus op het aanrecht.