Wethouder Harry Matser zet officieel de Green Boarding bij FC Zutphen in werking. Met een bos bloemen in de hand kijkt voorzitter Herman Tuininga toe. Foto: Rudi Hofman

Wethouder Harry Matser zet officieel de Green Boarding bij FC Zutphen in werking. Met een bos bloemen in de hand kijkt voorzitter Herman Tuininga toe. Foto: Rudi Hofman

Green Boarding biedt FC Zutphen kansen

om sportpark ingrijpend te verduurzamen

ZUTPHEN - Als derde voetbalvereniging in de Achterhoek beschikt FC Zutphen over een Green Boarding. Dit innovatieve en duurzame outdoor-reclamemedium levert de club als het goed is de komende jaren een mooi bedrag aan extra reclameopbrengsten op. Van deze gelden gaat de club het sportpark voorzien van ledverlichting en op het dak van het clubgebouw komen waarschijnlijk in 2022 zonnepanelen.

Door Rudi Hofman

"Dit is een zeer mooie stap richting een heel duurzaam sportcomplex", zei FC Zutphen-voorzitter Herman Tuininga afgelopen vrijdag kort voor de ingebruikname van de Green Boarding. Wethouder Harry Matser verrichtte de officiële openingshandeling: met een afstandsbediening zette hij een mechanisme in werking waardoor de zonnepanelen op de Green Boarding plaatsmaakten voor een zijde met vaste reclameborden.

'Fantastisch initiatief'
Behalve het tonen van reclame en het opwekken van groene energie zuivert de achttien meter lange constructie ook nog eens de lucht. In het midden zit een groot ledscherm waarop adverteerders foto's en bewegende beelden kunnen laten zien. De wethouder toonde zich onder de indruk van het concept van de firma Softs: "Dit is een fantastisch initiatief. Ik hoop dat heel veel gemeenten en sportverenigingen dit gaan opvolgen. Het is een heel mooie manier om economie, sociaal en duurzaamheid met elkaar te verbinden."

Momenteel heeft een dertigtal grote amateurvoetbalverenigingen in Nederland een Green Boarding staan. Streven is eind dit jaar op een aantal van ruim boven de honderd uit te komen waarbij Softs naast voetbal- ook inzet op grote hockeyverenigingen. In de Achterhoek gingen alleen DZC'68 in Doetinchem en AZCV in Aalten FC Zutphen voor.

"Wij zijn in Doetinchem gaan kijken. Met name het duurzaamheidsaspect van de Green Boarding spreekt ons erg aan. Zelf moeten we plaatselijke sponsoren zoals bouwondernemingen zien te strikken, die hierop willen adverteren", zei Gerrit Wullink namens de sponsorcommissie van FC Zutphen. Softs benadert met hetzelfde doel grote regionale en landelijke partijen. De plaatsing en het gebruik van de Green Boarding kost de vereniging niets. Softs krijgt een bepaald percentage van de reclameopbrengst en stelt als enige voorwaarde dat de club de resterende inkomsten in duurzaamheidsmaatregelen steekt.

C02-certificaat
Een sponsor die een Green Boarding-contract afsluit voor vijf jaar (kosten 6000 euro) krijgt als beloning naast de exposure jaarlijks een CO2-certificaat ter waarde van (minimaal) 300 euro en een vast reclamebord op de langs het hoofdveld geplaatste installatie. Een vast bord is ook inbegrepen bij een driejarige overeenkomst. Voor kleinere sponsoren zijn er eveneens mogelijkheden om te adverteren op de Green Boarding.

Volgens Steven Visee van Softs staat het traditionele sponsorverband erg onder druk. "Je ziet dat bedrijven nadrukkelijk de maatschappelijke binding zoeken. Wil je voor je leden een duurzaam sportklimaat creëren én je club verduurzamen dan biedt Green Boarding hiertoe een uitgelezen kans." De ook naar Zutphen afgereisde directeur van Softs, Ronald van Bemmel, zei dat het systeem 'heel erg gebaseerd is op samenwerking van bedrijven in de regio'.

Softs biedt bijvoorbeeld ook gemeenten en bedrijven mogelijkheden om met Green Boarding-varianten te informeren, te adverteren en te communiceren. Kijk voor meer informatie op de website.


www.softs.world/nl/producten

De duurzame Green Boarding is achttien meter lang en heeft drie verschillende functies: reclame, luchtzuivering en opwekken zonne-energie. Foto: Rudi Hofman