PvdA-raadslid Marjolijn Moester. Foto: PR

PvdA-raadslid Marjolijn Moester. Foto: PR

Gelijke kansen voor ieder kind, met simpelere regels

ZUTPHEN - “Een eigen bed, medicijnen, zwemles, een fiets, eten, een iPad, de lening van mijn ouders, mijn eigen kamer verven.” Dit waren afgelopen week enkele antwoorden van kinderen uit groep 8 van basisschool de Waaier. De school staat in het Waterkwartier van Zutphen. PvdA-raadslid Marjolijn Moester was er op bezoek. Ze vroeg: “Waar zou je 350 euro aan besteden als je die van mij kreeg?”

Moester weet dat één op de twaalf kinderen in Nederland in armoede opgroeit. In Zutphen zijn dat er méér. De gemeente heeft hier een financiële regeling voor. Maximaal 350 euro per kind is daaruit beschikbaar. Maar daar wordt veel te weinig gebruikt van gemaakt. Er blijft een flink bedrag van liggen. Dat moet anders vindt Moester. Maar hoe dan? Dat ging ze de kinderen zelf vragen. In het Waterkwartier wonen veel ouders met een laag inkomen.

Voorsprong
Geen cadeautjes voor een verjaarsfeestje kunnen kopen. Niet mee met het schoolreisje. Niet op zwemles, ballet of voetbal. Geen eigen laptop voor het corona-onderwijs. De gevolgen voor kinderen van ouders met weinig inkomen zijn ingrijpend. “Zo’n achterstand loop je bijna niet meer in. Terwijl ouders met geld hun kinderen met extra bijles en privé-onderwijs een voorsprong kunnen geven. Dat is zo onrechtvaardig”, aldus Moester.

Nul-uren
Bijna twintig procent van de huishoudens in de gemeente Zutphen moet het doen met minder dan 130 procent van het sociaal minimum. Dat ligt op 26.000 euro bruto per jaar. En dat zijn echt niet alleen mensen met een bijstandsuitkering. Denk ook aan ZZP'ers, mensen met kleine baantjes, nul-urencontracten, kleine ondernemers of arbeidsongeschikten.

Sportclubs
Deze mensen zijn bij de gemeente niet allemaal bekend. De kindregeling is dus niet automatisch uit te keren. Hij moet worden aangevraagd. En daar zit de reden waarom er zo veel geld overblijft. Het is ingewikkeld om te doen. Veel mensen weten er niet van. Of ze schamen zich ervoor. Scholen of sportclubs laten helpen is ook niet zo simpel. Leerkrachten en vrijwilligers hebben al zoveel te doen.

Bonnetjes
"Het moet dus simpeler," vindt het PvdA-raadslid, "niet met allemaal bonnetjes en formulieren. Voor de aanvragers moet meer maatwerk mogelijk zijn. En het moet ook ruimhartiger. Zutphen stelt de grens bij 110 procent van het sociaal minimum. Maar ook vlak daarboven zitten veel ouders klem.” Moester wil veel meer kinderen het extra zetje geven dat ze verdienen. Binnenkort komt ze hiervoor met voorstellen in de gemeenteraad. Ze staat open voor goede tips. Reageren op dit artikel kan via pvda.z.w@gmail.com.