Zesjescultuur in Zutphen

Met stijgende verbazing kijk ik naar bouwprojecten in onze gemeente. In het hele land worstelen inwoners met de energietransitie en hier in Zutphen lopen we er de kantjes vanaf. Er is flinke weerstand tegen windmolens en zonneparken in de natuur of op vruchtbare akkers. Mijns inziens begin je dan met een van de meeste simpele oplossingen, standaard zonnepanelen op nieuwe bedrijfsgebouwen, boerenstallen of woonhuizen. Ingewikkeld is dat niet, folders van aanbieders van zonnepanelen rollen bijna wekelijks in mijn bus, maar nog beter is je gewoon even te melden bij Zutphen Energie. Zo heeft de familie Bombeld ook een partijtje panelen op een regionaal zonnepark.

Met stijgende verbazing kijk ik al jaren naar het Hof van Wesse en de Van ‘t Hulstraat, op het terrein van de voormalige jeugdgevangenis. Een heleboel woningen werden hier gebouwd, maar waar ik op het dak toch de nodige zonnepanelen zou verwachten, kwamen traditionele dakpannen. Met daarop een paar panelen, het ziet er zuinig uit.

Bij mij aan het einde van de straat zijn bouwvakkers al een half jaar aan het werk met de bouw van tientallen woningen. Opdrachtgever: een heel milieubewuste woningbouwvereniging. Het resultaat: daken waar ruimte is voor tientallen zonnepanelen, liggen vol met dakpannen. En vier schamele zonnepanelen, de woningen aan de uiteinden krijgen één paneel extra. Hiermee wordt precies voldaan aan de minimale eisen. Maar zo’n woningbouwvereniging kan toch wel iets verder gaan? Of is dat verboden? En dan vraag ik mij ook nog af of de gemeente hier geen eisen aan kan stellen?

Op Eerste Paasdag fietste ik een rondje door de flanken van Leesten. Helemaal in het oosten van de stad wordt een gloednieuwe woonwijk gebouwd. En ook daar aan de Kolkakkerlaan worden geen extra eisen gesteld, de pannenleggers zijn deze weken druk aan het werk. Er is niet één dak waar het maximaal aantal zonnepanelen op ligt. En dan is er ook nog sprake van ontwerpfouten. Op het dakgedeelte dat op het zuiden ligt, komen allerlei pijpjes voor afvoer naar buiten. Dit is ook verdraait onhandig voor eventuele toekomstige zonnepanelen. De zogenaamde dakdoorvoer teken je als architect natuurlijk op het noorden. Dat dat bij woningen uit de vorige eeuw niet is gebeurd begrijp ik wel, maar dat in 2021 dit soort fouten nog wordt gemaakt vind ik onbegrijpelijk.

Ik verwacht dat al deze woningen keurig aan de minimale eisen voor woningbouw en isolatie voldoen, maar dat neemt niet weg dat we beter voor het maximale resultaat kunnen gaan. Op nieuwbouwwoningen kunnen zondermeer duizenden extra panelen. Zo kunnen we die lelijke windmolens en industriële zonneparken in natuurgebieden tot een minimum beperken.

Kom op gemeente, woningbouwverenigingen en architecten, doe eens iets beter uw best. Met uw ‘zesjescultuur' maken we de energietransitie onnodig ingewikkeld en duur.