Bomen in park Boompjeswal moeten bastion zichtbaar maken

ZUTPHEN - Met een rij iepen en een rij lindes wil de gemeente Zutphen de contouren van het voormalige 17e-eeuwse bastion in het park Boompjeswal weer zichtbaar maken. In het najaar worden de bomen, tenminste 15 iepen en 15 lindes, aangeplant.

Door Alize Hillebrink

Dat Zutphen ooit een vesting was is op sommige plekken in de stad nog duidelijk zichtbaar. Daar waar de vestingwerken in de loop van de jaren verdwenen zijn, wil Zutphen dit weer zichtbaar maken. In de Visie Vesting van de Toekomst heeft de gemeente de plannen omschreven die recht doen aan de historie van onze eeuwenoude vestingstad.

Zo’n herstel-gelegenheid deed zich voor in het park aan de Boompjeswal, waar eind vorig jaar de noodkap van vijf suikeresdoorns plaatsvond. Aanleiding voor de gemeente Zutphen om de huidige én de historische inrichting eens goed onder de loep te nemen.

Bastion
In de 17e eeuw bevond zich op de plek van het huidige park een bastion. Een bastion is een vijfhoekig verdedigingswerk. Met de aanplant van iepen en lindes in en aan de rand van het park Boompjeswal wil de gemeente een begin maken met het herstel van de oorspronkelijke inrichting van het park. De rij iepen komt langs de parkeerplaatsen van de woonstraat Boomjeswal. Deze bomenrij vormt de zogenaamde courtine van het Bastion. Een courtine is een weermuur of verbindingswal tussen twee waltorens of twee bastions van een kasteel of vesting. In dit geval is de bomenrij de suggestie van de courtine.

Langs de wandelpaden in het park wordt een rij lindes aangeplant. De huidige padenstructuur volgt de vorm van het voormalige Bastion. Ook wordt de loop van de droge gracht geaccentueerd met een blauw bloeiend bollen- en bloemenmengsel. De herplant zal dit najaar plaatsvinden. Het herstel van het overige deel van het park krijgt de komende jaren een vervolg. Bestaande bomen worden alleen verwijderd als de veiligheid voor omwonenden en park-bezoekers niet meer gegarandeerd kan worden. Omdat in de bomen veel vogels in leven kiest de gemeente er in het geval van kap de stammen die als schuilplaats dienen voor vogels en zoogdieren, te laten staan.

Het herstel van de gracht met water is voorlopig nog toekomstmuziek. "Dat heeft zeer ingrijpende gevolgen voor de waterhuishouding als financieel," aldus de gemeente.