Afbeelding

De erotiek van de boekenbon

Er is iemand jarig hoera hoera. Dat is meestal aanleiding tot het bedenken van een cadeau voor iemand. De grote kunst van het schenken, is niet te schenken wat de schenker schenken wil, maar afstemmen op wat de jarige graag hebben wil.

Je kunt natuurlijk vragen: "Wat wil je graag hebben?" Maar ja, dan geef je iets dat iemand waarschijnlijk ook zelf kan kopen, direct in de goede kleur en maat. Een goed cadeau ontroert, verrast en verwondert. Onuitgesproken afstemmen op wat iemand graag hebben wil, zonder dat hij er zelf om hoeft te vragen.

Het doet mij denken aan het verschil tussen een minnaar en een graaier. Een graaier ziet een vrouw, voelt lust en graait ernaar en een minnaar ziet én neemt heel goed waar. Een minnaar weet de details te waarderen en de nuances te beleven.

'Een goed cadeau
ontroert, verrast en
verwondert'

Zoals het verschil tussen een kunstkenner die met precisie weet te vertellen wat dat kunstwerk zo bijzonder maakt, tegenover de passant die zegt: "Dat kan mijn kind van vier ook." Dus, wil je dat je zoon of dochter later een goede minnaar wordt, geef ze kunstscholing!

Het verschil tussen erotiek en seks is, dat erotiek oproept tot gevoelens, zonder die gevoelens gelijk te bevredigen. Het is als de aanzet van een gebaar zonder dat gebaar helemaal af te maken. Het wekt mogelijkheden, voorstellingen, het heeft een open eind. Net als een boekenbon. Je kan er alle kanten mee uit.

Dus…als je weer eens niet weet wat je moet geven. Geef een boekenbon, want daarmee laat je de ontvanger vrij en geef je als het ware waardevolle ruimte.

Jolien Wilmar