Ganzenfluisteraar

De ganzenfluisteraar komt eraan. Een ganzenspecialist die de Hanzestad op zeer verantwoorde wijze van het ganzenprobleem gaat verlossen. Binnenkort kunt u hem zien in Zutphen. Hij komt voor de klus speciaal over vanuit Drenthe, om de problemen die hier worden ervaren op te lossen.

Chögyal Trizin is een aantal jaren geleden met zijn bedrijf neergestreken in het buitengebied van het plaatsje Dalen. En daar ziet het er bijzonder uit, Trizin is ook aanhanger van de Tibetaanse stroming van het boeddhisme. In een groot rood gewaad begeeft hij zich over zijn erf. Naast de dierenambulances op de oprit, prijkt in de voortuin een reusachtige goudkleurige boeddha, geflankeerd door kleurrijke Tibetaanse vlagjes. In zijn keuken, gevuld met Boeddhabeelden, ruikt het naar wierook. Achter het huis liggen de ganzenweides, zonder boeddha’s.

Volgens Trizin worden ganzen ten onrechte gezien als veroorzaker van grote economische en maatschappelijke problemen. Hij wil de mensheid ervan bewust maken dat het niet de ganzen zijn die problemen creëren, maar de mens zelf. “De mens moet omgaan met dieren, zoals ze met hun eigen familie omgaan. Ieder wezen, hoe groot of hoe klein heeft een eigen ontwikkeld emotioneel bewustzijn. Ganzen hebben net als mensen een neuro-anatomische structuur en neuro-chemische circuits die van belang zijn bij emoties.”

Het zijn mooie woorden, maar kom daarmee maar eens aan bij FC Zutphen, waar niet gevoetbald kan worden omdat de velden boordevol uitwerpselen van ganzen liggen. Of bij kinderboerderij De Schouw, waar ze gek zijn op dieren, maar de ganzenpoep niet echt aangenaam vinden.

Ganzenoverlast is overigens niet een echt Zutphens probleem. Onlangs kwam de ganzenfluisteraar in Apeldoorn in actie om de hele groep ganzen met zijn ganzenambulance te verplaatsen naar Drenthe. Een jaar geleden gebeurde dat ook met een groep ganzen uit Elburg en vlak daarvoor met een groep Tilburgse ganzen.
In Zutphen kiest Chögyal Trizin voor een andere aanpak. De meest effectieve methode, het bestrijken van de eieren met olie. Door de eierschaal te voorzien van een dun laagje olie wordt het ademen van het ei gestremd. Het daarmee ontstane gebrek aan zuurstof beëindigt de ontwikkeling van een embryo. Trizin streeft er naar 1 á 2 eieren per nest onbehandeld te laten. Dit om aan het moedergevoel van de gans tegemoet te komen. Sympathiek.

De vogelwerkgroep Zutphen is echter niet blij met de aanpak van de boeddhist. Bij het behandelen van eieren worden ook andere vogelnesten verstoort. Volgens de vogelclub is het plaatsen van een stevig hekwerk voldoende.
En u als lezer bent hierbij gewaarschuwd. Als u een boeddhist in een groot roodgewaad de komende weken door het riet ziet struinen, bel dan niet de politie. Want dan is Neerlands eerste ganzenfluisteraar serieus in Zutphen aan het werk.