Schupstoel in Zutphen circa 1900. Foto: JW Brincker Jr.

Schupstoel in Zutphen circa 1900. Foto: JW Brincker Jr.

Van verweesde plek naar bruisend plein

Vervolg van voorpagina
Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - Om de verblijfskwaliteit en de identiteit van de Schupstoel te vergroten, krijgt het plein eind dit jaar een herinrichting die recht doet aan de historie en meer groen dat past binnen de klimaatadaptieve opgave van de gemeente.

De benaming Schupstoel komt van scheeps-tol, omdat hier in de middeleeuwen een haventje zou zijn geweest. De gracht werd in de 13e eeuw gedempt en vanaf dat moment als straat gebruikt. Uit deze periode stamt ook de waterput, die nog altijd op het plein aanwezig is. Vanaf de 18e eeuw is de Schupstoel als kleine marktplaats in gebruik geweest. Eerst als paardenmarkt en rond 1900 als pottenmarkt.

Anno 2021 is de Schupstoel een plein zonder identiteit. Fietsen worden lukraak gestald en busjes foutgeparkeerd, waardoor winkels onvoldoende zichtbaar en slecht bereikbaar worden. Er is sprake van leegstand en het mag een stuk groener. Wethouder De Jonge: “We willen dat de Schupstoel een karakteristiek plein wordt dat past in onze historische binnenstad.”

Het afgelopen jaar heeft de gemeente Zutphen samen met binnenstadmanagement gewerkt aan een herinrichtingsplan voor de Schupstoel. Bureau BPD heeft in opdracht van de gemeente Zutphen een voorlopig ontwerp gemaakt. De aanwezige middeleeuwse waterput, die in het huidige straatbeeld niet opvalt, wordt gerehabiliteerd en krijgt de aandacht die hij verdient. Rond de waterput worden zitplekken gecreëerd, evenals aan de zijde van de Beukerstraat. Met de toevoeging van bloembakken en vijf extra bomen moet het goed toeven worden op het plein.
“We kiezen voor biodiversiteit, dus verschillende varianten bomen en struiken,” aldus De Jonge. De Amerikaanse tulpenboom en Christusdoorn moeten tijdens warme zomerdagen voor schaduw zorgen. “De bomen laten diffuus licht door wat een bijzondere sfeer creëert.” De mogelijkheid voor een tijdelijk podium voor evenementen blijft mogelijk en “mocht er een horecaondernemer in komen, dan komt er bij de voormalige Prentatal een mogelijkheid tot aanleg van een terras", aldus De Jonge.

De gemeente
streeft
ernaar om in
oktober 2021
te starten met
herinrichting

De gemeente streeft ernaar om in oktober 2021 te starten met de herinrichting van de Schupstoel. Inwoners die benieuwd zijn naar het ontwerp kunnen alvast een kijkje nemen. Een poster van het voorlopig ontwerp hangt op het raam van het pand van de voormalige Intertoys. Ook online zijn de plannen in te zien via www.zutphen.nl/projecten/schupstoel. Reageren op het voorlopig ontwerp kan vanaf woensdag 17 maart tot en met zaterdag 17 april 2021. Reacties neemt de gemeente mee in het besluitvormingsproces.

Concept ontwerp herinrichting Schupstoel