Magneetvissers

Op de Dieserbrug achter het huisje van de schippers van de Fluisterboten is een man aan het magneetvissen. Dat doet hij met een zeer sterke magneet van het formaat halve melkbeker aan een stevig touw dat ik herken als bergbeklimmerslijn. Met een professionele zwaai werpt hij de magneet in de Berkel en haalt rustig weer op.

Ik ben lopend onderweg van het Pakhuis achter het station naar Warnsveld. Midden op de brug kijk ik nieuwsgierig toe. “En, willen ze een beetje bijten vandaag?” Tegelijkertijd realiseer ik me dat dit misschien wel een zeer afgezaagde binnenkomer is, maar de oudijzerboer aan het touw is mededeelzaam. Met zijn vrouw, die een paar meter verderop een emmer vol vangst goed bewaakt, is hij vanmiddag uit Deventer gekomen. Vorige week hebben ze de wateren in de koekstad leeg gemagneet. De vangst was divers. Van vishaakjes tot een vergane knipportemonnee waarin nog een ouderwets pondskaartje van het ziekenhuis zat, maar ook een geldkistje, helaas geopend en leeg. De grootste vangst in Deventer betrof een oude fiets.

Een paar meter verderop staat op de gemetselde reling de emmer met vangst uit Zutphen. Naast de emmer liggen twee fietssloten, een doorgeknipte staalkabel en een ijzeren ketting. Volgens de visser zijn dit vrij standaard voorwerpen die je in het water bij bruggen tegenkomt. De vissers hebben nog een tweede touw ter beschikking. Hieraan zit een drievoudige haak voor het geval een groot zwaar voorwerp opgetakeld moet worden. “Met twee lijnen gaat dat een stuk gemakkelijker. De magneet is overigens zeer sterk. “Zojuist stond ik met iemand te praten op de Louisebrug in de Isendoornstraat en toen klikte de magneet opeens vast aan de ijzeren reling. Nou, zie dat ding dan nog maar eens los te krijgen.” En wat is de procedure als er plotseling munitie of een handgranaat aan de magneet hangt? “Ik werk bij defensie dus ik kan vrij snel herkennen of het gevaarlijk is. Maar als het echt een granaat of bom is laten we die direct weer heel rustig in het water zakken en bellen we de Explosieven Opruimingsdienst.” Ik wil nog wel weten of dat magneetvissen is toegestaan. Het wordt mij duidelijk dat als er een bordje ‘verboden te vissen’ staat, deze vissers zich er ook aan houden.

Tenslotte nog één vraag, wat doe je met al die rommel die naar boven komt? Ook daar had het duo een prima antwoord op. Ze zetten de boel bij een afvalbak en melden dat via de BuitenBeter-app. Dan weet de gemeente automatisch waar ze de volgende opruimronde het oud ijzer kunnen vinden.

Ik heb genoeg gehoord en dank de vissers hartelijk voor het gesprek. De zon staat hoog aan de hemel, het is een heerlijke middag.