Saskia Niessink heeft een goed beeld gekregen van de verschillende manieren van tiny wonen. Foto: PR

Saskia Niessink heeft een goed beeld gekregen van de verschillende manieren van tiny wonen. Foto: PR 

Saskia Niessink wil in een Tiny House wonen op een mooie plek in Zutphen of omgeving

ZUTPHEN - Een Tiny House op een mooie plek in Zutphen of directe omgeving, dat is wat Saskia Niessink het allerliefste wil. Samen met zeven andere huishoudens probeert ze haar droom zo snel mogelijk te realiseren en voert ze gesprekken met gemeenten, aannemers, grondbezitters, woningstichtingen en ervaringsdeskundigen. Hoe tiny zo’n huisje in werkelijkheid voelt, ontdekt Saskia deze week in het weidse frisse Friesland waar ze een tiny vakantiehuisje huurt. Want hoe romantisch het ook lijkt, het moet natuurlijk wel goed passen.

Door Meike Wesselink

Als je de aarde zo weinig mogelijk wilt belasten, moet je niet te groot wonen; dat is eigenlijk de gedachte achter het concept Tiny House. Zo’n huisje mag dan ook niet groter zijn dan vijftig vierkante meter, maar liefst zo klein mogelijk. Een bed heb je alleen nodig om te slapen dus overdag bouw je deze om tot tafel. Saskia: “Het klinkt allemaal heel logisch maar nu wil ik ook echt voelen hoe dat werkt. Vandaag ben ik aangekomen bij het huisje in Friesland en ik ben hier helemaal alleen in de natuur. Voor een week vakantie is dat heerlijk, maar voor mijn eigen droom zou ik het liefst in een kleine gemeenschap willen leven, waar je bijvoorbeeld samen de tuin onderhoudt, een kippenren deelt of een kolonie bijen houdt. Mijn mind houd ik open. Ik heb natuurlijk de wens om in een prachtig gebied te wonen, maar misschien is ergens in de gemeente wel een groene strook waar een beperkt aantal Tiny Houses zomaar zou passen of is er iemand die zijn land beschikbaar kan stellen. Ook is er de mogelijkheid om met een aantal huishoudens samen een perceel te kopen.”

Om meer inzicht te krijgen in het concept, heeft Saskia een aantal bestaande communities bezocht. “Ik heb een goed beeld gekregen van de verschillende manieren van wonen. Omdat je woning klein is, richt je je automatisch meer op buiten. Ook moet je goed nadenken over welke spullen je echt nodig denkt te hebben in de beperkte ruimte.” Saskia volgde een cursus om te leren hoe ze 'off grid' kan leven, dus zonder aangesloten te zijn op het elektriciteitsnet, het gasnetwerk, het water en het riool en leerde welke oplossingen daarvoor zijn. “Zo heb ik inzicht gekregen in mijn eigen verbruik en ben ik beter gaan inzien wat ik precies nodig heb. Afhankelijk van de plaats van de Tiny Houses kun je ook een keuze maken om niet geheel 'van het net af' te leven maar gedeeltelijk erop te blijven met bijvoorbeeld de riolering of de waterleiding.”

"Met een aantal lokale aannemers heb ik contact gehad over de realisatie want zelf ga ik zo'n huisje niet bouwen. Als we een goede lokale ondernemer vinden, kunnen we ook bouwen aan een mooie eenheid van huisjes met een mooie uitstraling en wie weet ontstaat er ruimte om ook aan sociale woningbouw te denken.” Saskia's denkrichtingen houden niet op bij haar eigen wensen. "Mijn dochter is uitgevlogen en nu woon ik in een kast van een huis, waar zomaar een heel gezin kan wonen. Als de gemeente ons tegemoetkomt met een plek of bestemming, dan kunnen we zorgen voor een kleine doorstroming, want binnen onze denktank zijn er meerdere huishoudens die van groot naar klein willen. Voorzichtige gesprekken met de gemeente hebben we al gehad maar of ze ook echt durven, durf ik niet te zeggen.”

Particulieren of organisaties die ideeën hebben of willen meedenken met Saskia, kunnen mailen naar: saskianiessink@gmail.com.