De blokfluitmuzikantjes van ’t Spult sluiten seizoen feestelijk af. Foto: PR

De blokfluitmuzikantjes van ’t Spult sluiten seizoen feestelijk af. Foto: PR

Samen maken ze er iets leuks van bij ’t Spult

ZUTPHEN - Via allerlei bochten en kronkels, beperkingen, regels maar ook mogelijkheden (online), is het de kinderen van muziekvereniging ’t Spult tóch gelukt te slagen voor het blokfluitexamen. Maar wat doe je als je geen grote feestelijke afsluiting kunt geven? Nou, dan geeft je heel veel kleine feestjes bij de vaders en moeders in de tuin.

Door Meike Wesselink

“We hebben het geweldig leuk gehad”, aldus de enthousiaste vrijwilliger en creatief brein van ’t Spult, Linda Willems. “Het was maar een groepje van vijf maar hoe groot of klein ook, samen moet je er iets leuks van maken. De kinderen hadden hun fiets versierd en ook in de tuinen van de ouders hingen slingers en was er van alles lekkers te smikkelen. Een voor een werden de ouders getrakteerd op een tuinconcert, waarna de muzikantjes weer op de fiets stapten naar het volgende adres. Na het laatste concert waren de kids best een beetje moe.”

Het in roze tenue gestoken feestorkest ’t Spult is een bekend fenomeen in de stad. De jongere versie van het orkest, Kleintje Spult (vanaf vijftien jaar) kent u wellicht ook. Maar wist u dat kinderen vanaf acht jaar geheel vrijblijvend muzieklessen kunnen volgen bij de vereniging? Het Prins Bernhard Cultuurfonds beloonde de vereniging twee jaren geleden al met de cultuurprijs.

Met acht jaar starten de kinderen met blokfluitles. Gedurende drie maanden krijgen ze de basisbeginselen onder de knie en leren ze noten lezen. En dan wordt het pas echt spannend. Als ze geslaagd zijn, mogen ze slag- en blaasinstrumenten uitproberen en mee naar huis nemen. “En als ze een beetje kunnen meespelen dan mogen ze natuurlijk schitteren tijdens de Dweildag. Ze spelen dan voor duizenden mensen en dat geeft natuurlijk een enorme boost voor het zelfvertrouwen”, aldus Linda, die zelf de tenorsaxofoon bespeelt bij ‘t Spult.

“Op die manier kunnen de kinderen doorstromen naar Kleintje Spult en naar het volwassen feestorkest. Zo zijn wij altijd voorzien van muzikanten, dragen we bij aan de lokale samenleving en hebben we er zelf natuurlijk ontzettend veel plezier van.”

In september begint er weer een ronde voor nieuwe instromers. Kinderen die al een instrument spelen zijn ook tussendoor welkom. Kijk voor meer informatie op de website.


www.t-spult.nl