De Tweede Kamerverkiezingen in onze regio. Foto: PR

De Tweede Kamerverkiezingen in onze regio. Foto: PR

D66 lost VVD af als grootste in Zutphen

ZUTPHEN - Bij de Tweede Kamerverkiezingen werd de nek-aan-nekrace tussen D66 en VVD in gemeente Zutphen nipt beslist in het voordeel van D66. De VVD van Mark Rutte, in 2017 nog de grootste, won wel licht (0,9 procent), maar het D66 van Sigrid Kaag deed daar nog eens 3 procent winst bovenop en werd zo de winnaar met 17,7 procent van de kiezers achter zich.

De voorlopige uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen laten landelijk een grote winst zien voor het D66 van lijsttrekker Sigrid Kaag, hoewel die minder groot lijkt uit te vallen dan woensdagavond, kort na het sluiten van de stembussen. 5 extra zetels (totaal 24) liggen er in het verschiet voor Kaag. De VVD won tegen de verwachtingen in, ook. Twee zetels in de plus voor Mark Rutte en de zijnen, met 35 zetels de grootste. Opvallend was dat de linkse partijen klappen forse moesten incasseren. Jesse Klaver van GroenLinks zag zijn partij worden gehalveerd (7 zetels), terwijl ook de SP de grote winstverwachting niet zag uitkomen; integendeel de partij van Lilian Marijnissen verloor 5 zetels.

Op de rechterflank zat de winst; Thierry Baudet boekte een eclatante zege en verviervoudigde het aantal zetels naar 8. En ook de afsplitsing van zijn Forum voor Democratie, met Joost Eerdmans en Annabel Nanninga boekte een opvallende overwinning; hun kersverse partij JA21 lijkt met maar liefst 4 zetels de Kamer binnen te komen. Een andere nieuwkomer VOLT staat op drie zetels en de BBB legt toch beslag op een Kamer-zetel.

In Zutphen volgde de uitslag in grote lijnen het landelijke beeld. Zo was er voor de VVD en D66 ook in deze gemeente een plus (van respectievelijk 0,9 en 3,9 procent). Een andere coalitiepartij, het CDA, liet een daling zien van 2,3 procent van de stemmen. De PVV is nu nipt voor de PvdA de derde grootste partij in Zutphen, ondanks een duidelijke daling (1,4 procent) ten opzichte van 2017. Daarachter vielen er echte tranen bij de linkse partijen SP en GroenLinks. Zij leden namelijk gelijk aan het landelijke beeld ook forse verliezen in deze gemeente, met respectievelijk 4,6 (bijna een halvering!) en 5,4 procent. Forum voor Democratie steeg daarentegen met 3,3 procent en een nieuwkomer als het pro-Europese VOLT behaalde in één klap 2,5 procent van de stemmen in gemeente Zutphen.