Vragen PvdA over onderhoud monumentale panden in binnenstad Zutphen

Hoewel verreweg de meeste pandeigenaren in de binnenstad van Zutphen hun monumentale vastgoed prima onderhouden, gaat het helaas soms verkeerd. De PvdA-fractie maakt zich zorgen over het gebrekkige onderhoud van een aantal monumentale panden in de binnenstad en de vervelende consequenties die dat voor huurders heeft. Daarbij komt ook dat de binnenstad het visitekaartje en de banenmotor van Zutphen is en onderhoud aan monumentale panden bijdraagt aan een aantrekkelijke binnenstad. PvdA-Raadslid Jasper Bloem: “Het gaat om panden waar aantoonbaar jarenlang geen onderhoud is gepleegd en er zelfs risico’s zijn in de constructie van het pand. In enkele gevallen zijn er zulke risico’s dat de woonveiligheid in het geding is. Als pandeigenaren zich in zulke gevallen niets aantrekken van huurders die dit aan de orde stellen zou de gemeente handhavend op moeten treden.”

De Erfgoedverordening en de Woningwet bieden voldoende mogelijkheden om regulier onderhoud aan gemeentelijke monumentale panden af te dwingen. Bovendien is er in Zutphen veel kennis aanwezig over het onderhoud aan monumenten waar gebruik van gemaakt kan worden.
De PvdA-fractie wil van het college van B&W weten of het die mening deelt en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld:

- Houdt de gemeente toezicht op het reguliere onderhoud aan monumentale panden en beschermd stadsgezicht? Worden de mogelijkheden van de Erfgoedverordening en de Woningwet daarvoor benut, met name als het gaat om de instandhoudingsplicht?

- Welke afspraken maakt de gemeente met pandeigenaren inzake het onderhoud van monumentale panden?

- Indien een eigenaar in gebreke blijft bij het uitvoeren van onderhoud aan monumentale panden, welke sancties kan de gemeente dan opleggen? En is de gemeente bereid om handhavend te gaan optreden als de situatie daar om vraagt?

- Welke mogelijkheden hebben huurders van monumentale panden om afdwingbare afspraken met de verhuurders te maken over het plegen van onderhoud?

- Welke mogelijkheden hebben huurders om onveilige (woon)situaties te melden? Op welk moment verklaart de gemeente een pand onbewoonbaar?