Afbeelding

Buurtservice als opstap naar eigen bedrijf

APART KADER ONDER LOGO

Welzijnsorganisatie Perspectief Zutphen helpt vanuit drie sociale wijkteams inwoners bij vragen en problemen op het gebied van onder meer financiën en opvoeding. Ook bieden de teams ondersteuning bij de behoefte aan meer contact of het organiseren van activiteiten in de buurt. In weekblad Contact vertellen mensen dit jaar maandelijks over wat de ondersteuning vanuit Perspectief voor hen betekent. Meer weten? Bel 0575-519613 of ga naar www.perspectiefzutphen.nl.

ZUTPHEN - Bij Buurtservice missen ze Rien Nijstad echt wel een beetje. Hij werkte er dan ook vijf jaar lang met al zijn ervaring en handigheid. Met behoud van uitkering kluste Rien bij mensen met een praktische hulpvraag. De medewerkers van Perspectief Zutphen Rien om zijn leven weer op de rit te krijgen. Sinds drie jaar rijdt Rien rond met zijn eigen klusbus en is hij de trotse eigenaar van klusbedrijf Nijstad (riennijstad.nl). Hoe mooi kan het lopen als je om hulp vraagt en er zo ruimte ontstaat om voorbij je zorgen te kunnen kijken.

Rien werkte al eerder als zelfstandig klusser. Hij had een vriendin en een huis in Ruurlo. Het ging lekker. Tot de klusbus van Rien, met gereedschap en al, van het ene op het andere moment weg was. Gejat. Achteraf verbaast hij zich over hoe het allemaal kon, maar Rien raakte in een neerwaartse spiraal. Hij kon niet meer werken, er ontstonden relatieproblemen. Zonder vriendin, zonder huis en met schulden belandde hij op een kamertje in Zutphen. “Via een vriend die er al werkte, kwam ik in 2014 bij Buurtservice terecht”, legt Rien uit. ”Als kind was ik al aan het klussen. Dat begon met het bouwen van hutten. Het zit gewoon in mijn bloed. Daarom was het ook goed om weer aan het werk te kunnen.”

Mensen met een klusvraag die om wat voor reden dan ook geen beroep kunnen doen op iemand anders, kunnen vrijblijvend de hulp van Buurtservice, onderdeel van Perspectief Zutphen, inschakelen. Een schilderklus, een schutting die op omvallen staat, het ophangen van een lamp; Rien heeft het allemaal gedaan. “In de vijf jaren dat ik bij Buurtservice was, heb ik alle geuren en kleuren aan mensen voorbij zien komen. Een van de dingen die ik daarvan heb geleerd is om goed met mensen om te gaan.”

“Een belangrijk onderdeel van Buurtservice is dat medewerkers van elkaar leren”, legt sociaal makelaar Clemens Menting uit, die Rien gedurende zijn traject begeleidde. “Rien heeft zijn collega’s bij Buurtservice heel veel geleerd. Wat dat betreft wordt hij echt wel gemist. Ook toen hij al voor zichzelf was begonnen, bleef Rien komen om af en toe bij te springen.”

Dat hij weer in zijn eigen klusbus zou gaan rondrijden, stond voor Rien als een paal boven water. Toen zijn leven weer op orde was, wilde Rien weer aan de slag met een eigen bedrijf. Na de nodige voortgangsgesprekken met de werkcoach van GelreWerkt!, ging GelreWerkt! akkoord met zijn plan en werd aan Rien een startkapitaal in de vorm van een lening verstrekt. Clemens: “De meeste van onze Buurtservicemedewerkers komen bij ons binnen via Gelrewerkt! om te werken aan hun terugkeer naar de arbeidsmarkt. Een ander deel bestaat uit vrijwilligers die hun kennis en ervaring willen inzetten om de wijk een stukje mooier te maken, want ook daar gaat het bij Buurtservice om.” Rien gaat ondertussen hartstikke lekker met zijn bedrijf. Het is vanwege corona iets rustiger, maar over het geheel gaat het goed. Van Buurtservice nam Rien een paar klanten mee. Buurtbewoners waar hij een fijne band mee opbouwde en die hem vertrouwen in zijn kunnen en zijn doen. "Maar ik ben dan ook best een beetje een pietje precies”, glundert Rien.

Rien Nijstad (r) en Clemens Menting in de werkplaats van Buurtservice. Foto: Meike Wesselink