Pieter Bas Kempe. Foto: Alize Hillebrink

Pieter Bas Kempe. Foto: Alize Hillebrink

Dichtersgilde Zutphen: 'In onze
rubriek kan alles'

Nieuwe rubriek als podium voor dichtend Zutphen

Door Alize Hillebrink

ZUTPHEN - Op initiatief van Achterhoek Nieuws en het Dichtersgilde Zutphen start deze week in Contact een nieuwe rubriek. Een gedicht van Zutphense makelij met een bijpassende illustratie van Marc Weikamp. “Iedereen kan inzenden.”

Een nieuwe lente en een nieuwe rubriek. Sinds het Zutphens stadsdichterschap plaatsmaakte voor het Dichtersgilde is er ruimte voor nieuwe initiatieven. Eén daarvan is een nieuwe dichtersrubriek in Contact. Een gesprek met Sander Grootendorst, Pieter-Bas Kempe, Eke Mannink van Dichtersgilde Zutphen en de illustrator Marc Weikamp.

Wat is de bedoeling van de rubriek?
Eke Mannink: “Het is een podium voor dichtend Zutphen. Iedereen kan meedoen. We hopen vooral dat het inspireert.”

Sander Grootendorst: “Een gedicht in de ruimste zin van het woord. Het kan ook een poëtische anekdote zijn. Een dialoog, een versje of een poëtische bespiegeling, ga zo maar door. Als het maar met poëzie te maken heeft.”

Waarom poëzie?
Pieter Bas Kempe: “Poëzie verrijkt. Anders dan proza met zijn vaste vorm, kan in poëzie alles.”

Mannink: “… en werpt een nieuw licht op mensen en gebeurtenissen.”

Grootendorst: “Poëzie heeft eigenlijk een marginaal bestaan in de wereld. Maar bijna elke dag staan er gedichten in de krant, bij de rouwadvertenties.”

Mannink: “Het wint wel terrein. Straatpoëzie en muurverzen zijn erg populair en dan heb je nog de presentatie van poëzie zoals spoken-word of slam.

Grootendorst: “Een boodschappenbriefje kan ook een gedicht zijn.”

Zijn er nog criteria waar een gedicht aan moet voldoen? Waar ligt de lat?
Mannink: “Niet alle inzendingen worden automatisch geplaatst. Uiteraard kijken we naar de kwaliteit. Is een gedicht goed genoeg dan maakt Marc er een illustratie bij en komt het in de krant.”

Grootendorst: “We kijken ook naar de context. Je beoordeelt een gedicht van een meisje van negen anders die van een ouder iemand.”

Kempe: “Als redactie zullen we kritisch kijken. We beoordelen elk gedicht afzonderlijk en dan wordt er gestemd.”

Hoe werkt de illustrator?
Marc Weikamp: “De illustratie geeft niet letterlijk weer wat er geschreven staat. Het is een interpretatie van de tekst of een reactie daarop. Ik werk met een Japans penseel en kleur de illustratie in met de computer. De eerste ingeving wordt het meestal niet. Die is vaak te voor de hand liggend. Ik probeer niet het hele gedicht samen te vatten in één beeld. Meestal haal ik er een paar elementen uit.”

Hoe gaan jullie om met actuele gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld 4 mei?

Mannink: “Rondom actuele gebeurtenissen doen we een oproep. Ook zullen we dichters persoonlijk benaderen. Dat hoeft niet persé altijd iemand uit Zutphen te zijn.”

Wat is jullie verwachting van de inzendingen?
Grootendorst: “Ik verwacht veel interessante bijdragen. Maar we laten ons vooral verrassen..”

Kempe: “De rubriek is van en voor iedereen. Voor heel dichtend Zutphen. Iedereen is welkom. Mensen buitensluiten doen wij niet.”

Mannink: “We hopen met de rubriek een vonk over te brengen. Dat het inspireert. In onze rubriek past alles.”

De rubriek verschijnt tweewekelijks in Contact Zutphen-Warnsveld. Ook een gedicht insturen? Dat kan via dichtersgildezutphen@gmail.com en voor degene die geen computer heeft: postadres Waterstraat 47B.

Sander Grootendorst. Foto: eigen foto
Eke Mannink. Foto Sander Grootendorst
Marc Weikamp. Foto: Patrick van Gemert