Verrassingsboekentassen in de bibliotheekvestiging in Zutphen. Foto: Alize Hillebrink

Verrassingsboekentassen in de bibliotheekvestiging in Zutphen. Foto: Alize Hillebrink

Het succes van de afhaalbieb: 'De tassen zijn niet aan te slepen'

Het succes van de afhaalbieb: 'De tassen zijn niet aan te slepen'

ZUTPHEN/LOCHEM - Alweer bijna drie maanden is de bibliotheek gesloten. Als troost voor de boeklezende mens is er de verrassingstas. Al 2500 boekentassen zijn inmiddels uitgereikt.

Door Alize Hillebrink

Het is stil in de bibliotheekvestiging in Zutphen. Tussen de boekenkasten en de uitleenbalie scharrelt een handvol bibliothecarissen. Met in het centrum een eiland van tientallen fel oranjegekleurde boekentassen. Op iedere tas met zwarte stift de handgeschreven naam van de ontvanger en de datum. “Het is een hele organisatie, maar inmiddels loopt het gesmeerd,” zegt een medewerkster voldaan terwijl ze een stapel boeken sorteert. Hoewel arbeidsintensief, is het uitzoeken van de boeken voor de medewerkers ook een leuke uitdaging. “Ik zie het als een sport om nou net die boeken te vinden die bij de aanvrager in de smaak vallen. Eigenlijk is dit weer het ouderwetse bibliotheekwerk.”

Drie keer moest de bibliotheek het afgelopen coronajaar haar deuren sluiten. De sluiting sinds de lockdown van 13 december is de hardste, zegt directeur Jacqueline Roelofs van Graafschap bibliotheken. Roelofs kijkt terug op een veelbewogen jaar, waarin ze startte als directeur van de bibliotheekvestigingen in Gorssel, Lochem, Warnsveld en Zutphen.

'Eigenlijk is

dit weer het

ouderwetse

bibliotheek-

werk'

Verrassingstas
Het procedure is simpel. Je vult online in wat voor soort boeken je wil, de medewerker zoekt boeken van jouw leessmaak en een paar dagen later kun je je tas ophalen. Zo wordt de afhaaltas een verrassingstas. Het concept vindt gretig aftrek. Wekelijks worden er zo’n tweehonderd gevuld en aan de deur opgehaald. “De tassen zijn niet aan te slepen,” zegt Jacqueline Roelofs.

En de inhoud van een gemiddelde tas? “Veel mensen vragen om spannende boeken en om de actuele titels,” zegt Roelofs. “Tijdschriften doen het ook erg goed en romans. Specifieke titels kunnen ook worden gereserveerd. Voor kinderen maken we tassen naar leeftijd.” Een limiet op het aantal boeken is er niet en de materialen hoeven ook niet te worden teruggebracht. “De meesten doen dat wel en dat is fijn, want anders raakt de bibliotheek op een gegeven moment leeg,” lacht medewerker Maja Elzinga van de bibliotheek Zutphen.

Taart
De reacties van de lezers zijn positief. Met regelmaat vinden de medewerkers een persoonlijk geschreven bedankbriefje tussen de boeken. Zoals de ansichtkaart die een lezer stuurde met de tekst: “Altijd weer spannend, maar trefzeker en leuk! Ook om nieuwe schrijvers te leren kennen. Geweldig!” Sommigen gaan zelfs nog een stapje verder. Zo kregen de medewerkers vorige week van een dankbare lener zelfs een taart.

Ben je niet in staat je tas op te halen dan krijg je hem thuisbezorgd. Vrijwilligers brengen de boeken met de fiets naar je toe. Roelofs: “Veruit de meesten halen hun boeken zelf af. Ze vinden het fijn er even uit te zijn en er is tijd voor een praatje. Iets waar mensen veel behoefte aan hebben, want daar wordt flink gebruik van gemaakt,” lacht Roelofs.

Somber klinkt Roelofs niet, maar of de bieb op 15 maart weer open mag betwijfelt ze. “We denken heel goed veilig open te kunnen, maar ik heb geen hoge verwachtingen dat het kabinet hiertoe besluit. Tegelijkertijd zie je dat het draagvlak voor de maatregelen over de hele linie afneemt. Hoe lang is dit nog houdbaar? Mensen zijn het zat. Ook de collega’s. Wij snakken naar opening. We hebben zoveel plannen, we willen vooruit.”

APART KADER]

Duizendste boekentas

Na zes weken lockdown werd in januari de 1000e boekentas feestelijk uitgereikt aan een inwoner uit Lochem.

De duizendste boekentas werd uitgereikt aan de heer Guichelaar uit Lochem. Foto: PR