Circuit Zandvoort

Er rolt een uitnodiging in mijn mailbox van Shell Media Relations. Een persoonlijke uitnodiging voor het bijwonen van een draaidag op het circuit van Zandvoort. Shell wordt de nieuwe hoofdsponsor van het Forze H2-team van de universiteit van Delft. De studenten willen in 2024 meedoen met een raceauto op waterstof aan de 24 uur van Le Mans. Afgelopen zondag was de raceauto voor het eerst te zien in een nieuwe look. Ik kreeg de uitnodiging vanwege mijn functie als hoofdredacteur van Waterstof Magazine, een digitaal platform over ontwikkelingen op het gebied van waterstof.

Er is sprake van dichte mist als we om acht uur bij Bathmen de snelweg opdraaien. Stagiair Stan achterin, ik achter het stuur en beiden met een mondkapje. De mist is helemaal opgetrokken als bijna twee uur later het stevige metalen hek dat toegang geeft tot het circuit voor ons openschuift. Daarachter een brede asfaltweg die slingert door de duinen. We passeren de futuristische Champions Lounge hoog op een duin, een tunneltje onder het lange rechte stuk, de slipschool van Slotenmaker en dan bereiken we Paddock1, het lange gebouw met pitboxen. De horeca op de eerste verdieping is gesloten, maar er is wel een koffieautomaat. Het prutje dat daar uitkomt smaakt prima.

Shell-woordvoerder Marc heeft ons al gezien en heet ons van harte welkom. Voor de pers is het smullen. De studenten zijn welbespraakt, technisch uitstekend onderlegd en allen zeer enthousiast over het project. Ik krijg technische uitleg en vraag net zo lang door tot het de geheimhouding nadert. Niet alle technische snufjes zijn openbaar en zo hoort het ook.
In een pitbox zitten een paar studenten achter een hele rits beeldschermen. Hier komt de data draadloos binnen en worden de prestaties van de raceauto gemonitord. En dan staan we op het gedeelte dat de pitstop heet, bij misschien wel de meest innovatieve raceauto ter wereld, omgeven door tientallen technici. We kunnen even kort snuffelen en dan stuift het racemonster het iets meer dan 4 km lange circuit op. Een paar minuten later knalt het voertuig op het lange rechte stuk met meer dan 200 km per uur voorbij.

De draaidag van het Forze H2-team trekt aardig wat journalisten, en dan vooral fotografen met hele grote lenzen en talloze cameralieden. Even laten krijgen de cameramensen tuigjes uitgereikt, worden vastgeklikt in een auto met een open achterklep en mogen op hoge snelheid de waterstofauto op het circuit filmen. 's Middags komt er nog een professionele drone voor luchtopnames. Niets lijkt deze zondag te gek.

Op de terugweg rijden we nog even langs het strand van Zandvoort. De zon schijnt en het is overal druk, vooral bij de talloze viskramen. Het was een bijzondere zondagochtend.