Harry te Boekhorst is eindredacteur van de Bornkrant. Eigen foto

Harry te Boekhorst is eindredacteur van de Bornkrant. Eigen foto

Senioren danken terugkeer van Bornkrant aan uitgever Geert Wendt

ZUTPHEN - Nadat ze het ruim een jaar zonder hebben moeten stellen, ontvangen vele honderden ouderen in de gemeente Zutphen deze week weer de Bornkrant. De terugkeer van dit magazine heeft volgens uitgever Geert Wendt veel voeten in aarde gehad. Geert, de eigenaar van BHD communicatie, slaagde erin bij de gemeente een subsidie van bijna 8000 euro los te krijgen waardoor de doorstart van de Bornkrant minimaal voor heel 2021 verzekerd is.

Door Rudi Hofman

Leden van de lokale afdeling van ouderenbonden KBO (ongeveer 320 leden) en PCOB (circa 250) krijgen de full colour glossy gratis thuisbezorgd. Niet-leden kunnen zich voor 2 euro per nummer abonneren. Dit jaar verschijnen er negen edities van de Bornkrant in een oplage van 900 stuks. Een snelle rekensom leert dat een volledig abonnement 18 euro kost. In onder meer de bibliotheek, wijkcentra, verzorgingshuizen en bij huisartsen komt, zo is de bedoeling, een exemplaar ter inzage te liggen.

"Het is vorig jaar een groot gemis geweest dat de Bornkrant niet verscheen. Vooral in deze bijzondere tijd is het blad echt een houvast voor ouderen. Ik maak meerdere bladen, maar de Bornkrant heeft bij mij altijd een speciale plek. Toen vorig jaar werd besloten dat het magazine door bezuinigingen zou stoppen, heb ik aangegeven dat ik er alles aan zou doen het weer terug te krijgen. Door mijn brede netwerk is het gelukt, maar dat heeft veel tijd en energie gekost. Nu is de Bornkrant terug op de plek waar hij hoort: bij de ouderen. En daar doen we het voor", zegt Geert.

Nieuwe redactie
Nadat de uitgever hoorde dat de gemeente zijn subsidieverzoek had gehonoreerd, vroeg hij Harry te Boekhorst of die wilde helpen de Bornkrant nieuw leven in te blazen. De gepensioneerde Zutphenaar reageerde enthousiast en maakt nu net als Geert deel uit van de nieuwe redactie. Dit geldt ook voor Ton van Ingen Schenau namens de KBO-afdeling en een nog aan te wijzen vertegenwoordiger van de PCBO-afdeling. "We krijgen de eerste tijd volop ondersteuning van Nel van der Laan en Cecile Elissen. Nel was echt de spil van de oude redactie en Cecile was namens Perspectief Zutphen nauw bij de Bornkrant betrokken", legt Harry uit.

In het eerste nummer van 2021 vult Perspectief een pagina met informatie over onder meer haar nieuwe missie, de gemeente Zutphen biedt lezers een overzicht van handige websites in coronatijd en organisatie Ixta Noa legt uit hoe zij mensen met psychische problemen helpt. Verder is er aandacht voor onderwerpen als: maaltijdservice tafeltje dekje, rijbewijskeuringen, belastingservice, wintervermaak toen en nu, het geheugenspreekuur, ergotherapie en een historisch verhaal van vaste medewerker Jan Kreijenbroek over de Dupo, de huidige Rosmolensteeg in Zutphen. De twee ouderenbonden vullen ieder twee pagina's.
"We willen proberen een aantrekkelijk blad te maken dat zoveel mogelijk ouderen in Zutphen en Warnsveld bereikt. Zeker in deze lastige coronatijd is de Bornkrant een belangrijk communicatiemiddel voor senioren. Ze kunnen er plezier aan beleven en er zinnige informatie uithalen. We hopen dat lezers en alle bij ouderen betrokken organisaties en instanties zelf ook met informatie, input en vragen gaan komen. Het aanleverschema staat in de Bornkrant. Kopij aanleveren is mogelijk door te mailen naar bornkrant@bhdcommunicatie.nl", zegt Harry te Boekhorst. De redactie is volgens hem ook bereid als intermediair op te treden voor senioren die het lastig vinden bepaalde zaken geregeld te krijgen.

KBO blij met terugkeer Bornkrant
"Wij kunnen alleen maar verheugd zijn dat de Bornkrant na ruim een jaar weer uitkomt. De beslissing van Perspectief in augustus 2019 om geen middelen meer ter beschikking te stellen - weliswaar veroorzaakt door de bezuinigingsdrift van de gemeente Zutphen - viel ons, PCOB en KBO, rauw op het dak. Samen met de PCOB is een subsidieaanvraag bij de gemeente ingediend. Wij mochten van de kant van de gemeente helemaal niets vernemen ondanks alle pogingen met het verschillende malen toesturen van de stukken.

Dat er nu toch een eerste nummer is gekomen, is het gevolg van de activiteiten van Geert Wendt/BHD communicatie in Zutphen. Je mag wel stellen dat de Bornkrant door alles en iedereen werd gemist in het afgelopen coronajaar. Juist in deze periode werd uitgekeken naar informatie over allerlei zaken. Het is zeer te betreuren dat het allemaal zo gelopen is. Maar nu kijken we vooruit en zien uit naar het eerste nummer", aldus Willibrord Wedemeijer, voorzitter KBO Zutphen-Warnsveld e.o.

Wethouder Mathijs ten Broeke: "Geen reactie is niet netjes en inderdaad niet zoals het hoort. Door een samenloop van omstandigheden is dit aan onze kant mis gegaan. We pakken de aanvraag op en nemen contact op met de aanvragers. We vinden het in ieder geval fijn dat de Bornkrant er weer komt."

PCOB: Nieuwe start Bornkrant goed nieuws
Na een onderbreking van ruim een jaar is de Bornkrant nieuw leven ingeblazen. Het bestuur en de activiteitencommissie van de PCOB (Protestant Christelijke Ouderen Bond) Zutphen-Warnsveld zijn blij dat de leden het laatste nieuws van de vereniging weer op de oude vertrouwde manier kunnen lezen in de Bornkrant.

Veel dank is verschuldigd aan de mensen die zich in de afgelopen maanden hebben ingezet om tot dit mooie resultaat te komen. In het verleden is gebleken dat de Bornkrant veel waardering ondervond bij de senioren in Zutphen en omgeving door de uitgebreide informatie van Perspectief en KBO/PCOB die erin was te vinden.

De leden van de PCOB krijgen de Bornkrant zoals vanouds weer samen met het magazine van de PCOB gratis thuisbezorgd. Voor niet-leden bestaat de mogelijkheid een abonnement te nemen op de Bornkrant door een mailtje te sturen naar: bornkrant@bhdcommunicatie.nl. Voor meer informatie over de PCOB kan contact worden opgenomen met de leden van het bestuur: Secretaris H. Hummel, tel. 529653, penningmeester D. de Jong, 553250 en voorzitter A. van Laar 530654.