Harry is ook voor zijn vriendin Anne nu een open boek. Nooit meer laat hij het zo ver komen. Hand erop! Foto: Eric Klop

Harry is ook voor zijn vriendin Anne nu een open boek. Nooit meer laat hij het zo ver komen. Hand erop! Foto: Eric Klop

Harry heeft zijn leven weer op de rit

APART KADER ONDER LOG

Welzijnsorganisatie Perspectief Zutphen helpt vanuit drie sociale wijkteams inwoners bij vragen en problemen op het gebied van onder meer financiën en opvoeding. Ook bieden de teams ondersteuning bij de behoefte aan meer contact of het organiseren van activiteiten in de buurt. In weekblad Contact vertellen mensen dit jaar maandelijks over wat de ondersteuning vanuit Perspectief voor hen betekent. Meer weten? Bel 0575-519613 of ga naar www.perspectiefzutphen.nl.


Bemiddeling door Perspectief voorkomt huisuitzetting

Door Eric Klop

ZUTPHEN - Harry heeft een vervelende periode achter de rug. Hij had zijn financiën niet op orde, hetgeen onder meer leidde tot een forse huurachterstand. Huisuitzetting dreigde. Dit werd net op tijd voorkomen. Na bemiddeling van Perspectief en gesteund door zijn nieuwe vriendin Anne staken twee lieve tantes hem de helpende hand toe. En heeft Harry zijn leven weer op de rit.

De ellende begon in 2017. Harry verhuisde naar Zutphen waar na het overlijden van zijn moeder, - zijn vader heeft hij nooit gekend -, een nieuwe toekomst gloorde. Vrij en weer blij. “Ik was te impulsief in mijn koopgedrag”, vat hij de aanleiding voor zijn problemen samen. “Wilde van het leven genieten, de bloemetjes buiten zetten. Gaf mijn geld uit aan leuke dingen. Spulletjes voor in huis, mooie kleding. Waarom niet? Ik was vrijgezel, had geen verantwoordelijkheden voor anderen. Het leven lachte me toe. Maar de belangrijke zaken vergat ik. Genoot alleen maar…”
Harry liet verzekeringspremies voor wat ze waren. Liep daarnaast een huurachterstand op. Geld kun je maar een keer uitgeven en wat Harry betreft was dat aan de geneugten des levens. Wie deed hem wat? Totdat de eerste aanmaningen binnenkwamen. “Ik liet ze aan mij voorbij gaan. Op den duur opende ik de enveloppen niet eens. Maar er begon mij toch wat te dagen. Hier ging iets niet goed. Het beangstigde mij uiteindelijk zelfs om in de brievenbus te kijken. Bang voor de zoveelste post van de instanties. Wéér een aanmaning. Ik bleef er echter voor weglopen. Miste de centen om alsnog de huur en de premies te betalen. Ja, ik had en heb werk. Maar mijn salaris bleef naar leuke dingen gaan. Gebruikte het niet om gaten te vullen.”

Deurwaarder
De schulden bij de verzekeraar en woonbedrijf Ieder1 stapelden zich op. Totdat vorig jaar zomer opnieuw een brief bij Harry op de mat viel. Van de verhuurder. Geen aanmaning, maar een dringend verzoek: ‘Neem zo snel mogelijk contact met ons op’. Harry ging er niet op in. Korte tijd later volgde een schrijven van de deurwaarder. De schrik sloeg hem om het hart. “Ik zou per 3 september mijn woning uit worden gezet. Er was sprake van zo’n 5.000 euro huurschuld. Maar dat geld had ik niet. Ik gaf de moed op. Laat maar komen. Ik had me al helemaal bij de huisuitzetting neergelegd. Zelfs een tweede verzoek van het woonbedrijf om met spoed contact op te nemen legde ik terzijde. Gooi me er maar uit. Ik zie wel hoe het schip strandt.”
Zo ver kwam het gelukkig niet. Woonbedrijf Ieder1 had welzijnsorganisatie Perspectief ingeseind. Of Harry contact met het sociaal wijkteam wilde opnemen “Dat deed ik. Er volgde een ontmoeting waarin ik mijn verhaal vertelde. Legde desgevraagd mijn probleem eerlijk en open op tafel. Tot dan toe had ik mijn situatie voor iedereen verborgen gehouden. Schaamte! Zelfs mijn vriendin Anne was niet op de hoogte. Ze had hooguit een vermoeden. Toen ik op gesprek ging vertelde ik haar dat ik naar de tandarts moest… Na het onderhoud vroeg sociaal werker Niek Wösten of ik niettemin familie of kennissen had die mij misschien konden helpen. Toen dacht ik aan mijn tantes. Die heb ik gebeld en verteld wat er aan de hand was. Ze reageerden boos. Ze dachten dat ik alles op orde had. Hoe ik het zo ver had kunnen laten komen!”

In actie
“Ik schaamde mij ervoor mijn tantes om hulp te vragen”, vervolgt Harry. “Toch kwamen zij in actie. De volgende dag stonden ze al op de stoep. Samen met Anne die inmiddels ook op de hoogte was. Onder leiding van Niek werden de zaken nog eens op een rijtje gezet. En met Ieder1 werd overeengekomen dat als ik direct een deel van mijn huurschuld voldeed, de huisontruiming zou worden afgeblazen. Mijn tantes betaalden, maar wel met de voorwaarde dat ik psychologische hulp in de arm zou nemen en in contact bleef met Perspectief. Die bemiddelde trouwens ook in een betalingsregeling voor de rest van de huurachterstand en de schulden bij de andere instanties. En van mijn werk krijg ik het salaris niet langer wekelijks maar eens in de vier weken uitbetaald. Zo houd ik op mijn financiën een beter overzicht.”
Het gaat nu goed met Harry. “En het blijft goed gaan”, lacht hij. “Ik heb mijn financiële zaakjes weer op orde. Nooit zal meer gebeuren wat gebeurd is. Absoluut! Mijn lieve tantes zijn verrast dat ik in zo’n korte tijd mijn leven weer op de rit heb. En hartstikke blij dat ik vanuit mijn angst en schaamte de poort uiteindelijk toch open deed. Voor hen, voor het wijkteam en voor Anne. Want zonder hun hulp en steun was ik er misschien nooit uitgekomen. En waar had ik dan huis en haard gehad..?”

Op hun verzoek zijn de namen Harry en Anne gefingeerd.

Afbeelding