De gemeente wil één lijn trekken

Duidelijkheid over gebruik van
gemeente- grond

ZUTPHEN - Het gebruik van gemeentegrond door inwoners van Warnsveld, Leesten en de Stoven is in kaart gebracht. In deze gebieden maken ongeveer 600 adressen gebruik van gemeentegrond. Voor dit gebruik zijn er geen afspraken of verschillende afspraken. De gemeente wil één lijn trekken, waarbij de voorwaarden bij verkoop of verhuur voor iedereen gelijk zijn. Het wordt dan ook duidelijk wie de eigenaar van de grond is en wie de grond mag gebruiken. Op 3 maart is een online informatiebijeenkomst voor inwoners die als eerste aan de beurt zijn voor het maken van nieuwe afspraken over de reststrook die zij gebruiken.

Op verschillende plekken is openbaar groen onderdeel geworden van een tuin. Deze stukken grond worden ook wel snippergroen of reststroken genoemd. De gemeente wil duidelijkheid geven over deze gebruikssituatie en hierover afspraken maken. Inwoners die op dit moment gebruikmaken van gemeentegrond krijgen, waar mogelijk, de kans om de grond te kopen. Als de grond niet verkocht kan worden, wordt gekeken of verhuur van de grond wenselijk is.

Er zijn ook stukken gemeentegrond die de gemeente zelf nodig heeft om het in te zetten voor bijvoorbeeld duurzaamheid, het tegengaan van de klimaatveranderingen of de verkeersveiligheid. Het gebruik van deze gronden worden beëindigd.

Gefaseerde aanpak
In 2013 heeft de gemeenteraad het besluit genomen dat er nieuwe afspraken worden gemaakt over het gebruik van gemeentegrond. Sinds 2013 heeft de gemeente in de Zuidwijken de eerste ervaringen opgedaan. Nu kiest zij onder ander voor een gefaseerde aanpak.

Inwoners die gebruikmaken van gemeentegrond ontvangen per wijk of buurt een brief. In deze brief staat over welk stuk grond het gaat en of het te koop is. In maart en april worden de eerste brieven verstuurd naar Overkamp en buurtschap De Warken. De volgorde van de wijken of buurten, de voorwaarden voor verkoop of verhuur en alle overige relevante informatie over het project zijn terug te vinden op zutphen.nl/projecten/gebruik-reststroken.

Online informatieavond
Op woensdag 3 maart om 19.30 uur is een digitale informatieavond voor de inwoners van de eerste wijken of buurten in Warnsveld. Zij ontvangen hiervoor een uitnodiging per brief. Het gaat om de wijk Overkamp en buurtschap De Warken.

Voor de wijken Leesten, de Stoven, Welgelegen, Scheperskamp en de dorpskern van Warnsveld worden aparte informatieavonden georganiseerd wanneer deze gebieden aan de beurt zijn. De planning staat op zutphen.nl/projecten/gebruik-reststroken.

Tijdens deze algemene bijeenkomst ontvangen de deelnemers informatie over de opzet van dit project en is er uitleg over de mogelijkheden, de voorwaarden en de prijs. Op deze avond worden geen individuele zaken behandeld.


zutphen.nl/projecten/gebruik-reststroken