Vivianne Venes en Mart Net. Foto: Eric Klop

Vivianne Venes en Mart Net. Foto: Eric Klop

'Dat je mensen ziet opfleuren'

Nieuwe fysio- therapeuten bij HeelHuus Gezondheids- centrum

Door Eric Klop

WARNSVELD – Met Vivianne Venes (24) en Mart Net (32) heeft HeelHuus Gezondheidscentrum in Warnsveld twee nieuwe fysiotherapeuten in dienst. Zij begon in november jongstleden en hij gaat op 1 maart aanstaande van start. Beiden stellen zich voor in tijden dat veel niet mag, maar fysiotherapie als noodzakelijke behandeling doorgang kan vinden. “De regering wil de zorg continueren en daar valt dit ook onder.”

“Er waren uren vrij gekomen”, kijkt Vivianne op haar aanstelling bij het HeelHuus terug. “Via mijn vriend die hier in behandeling was, wist ik het contact snel te leggen.” De in augustus vorig jaar afgestudeerde Doetinchemse heeft behalve de algemene fysiotherapie ook die voor kinderen in haar pakket. “Wanneer bij een baby of peuter de motorische ontwikkeling stokt. Of als het lichaam het verder groeien der jaren niet kan bijbenen. Elke leeftijd heeft zo z’n ding.” Het kwam mooi uit dat ze daar in zekere zin al ervaring mee had. Ze zorgde er bij de jeugdselecties van voetbalclub De Graafschap voor dat lijf en leden van de 9- tot 20-jarige talenten zodanig in vorm waren dat die fris en fruitig het veld konden betreden. “Voor ik aan mijn fysiotherapieopleiding begon deed ik het CIOS”, verklaart ze haar masserende en tapende activiteiten voor de Superboertjes. “Als specialisatie legde ik mij toe op sportmassage. Aan de hand van die vaardigheden, en misschien ook omdat ik zelf voetbal, kon ik bij De Graafschap aan de slag. Het beviel me zo goed dat ik na het CIOS de opleiding tot fysiotherapeut ben gaan volgen.”

Die studie heeft Vivianne Venes geen windeieren gelegd. Haar eindstage leidde de fysiotherapeut in spe naar Zuid-Afrika. Daar nam ze de voetballers van Ajax Capetown, de toenmalige satellietclub van het Amsterdamse Ajax, onder handen. “Ik had mijn netwerk goed gebruikt”, lacht ze. “Via De Graafschap kwam ik in contact met Andries Ulderink uit Aalten, die destijds in Kaapstad trainer was. Een leerzame tijd, waar ik toch met gemengde gevoelens op terug kijk. De voetballerij is en blijft een mannenwereld. Als vrouw word je niet voor vol aangezien. Je moet extra je mannetje staan, je als het ware dubbel bewijzen. Bij De Graafschap merkte ik dat trouwens ook al wel. Bij het HeelHuus is dat anders. Hier word je wel serieus genomen. Bovendien spreekt de ontspannen sfeer mij aan. Noem het huiselijk. Zo’n prettige werkomgeving is gewoon heel belangrijk.”

“In de reguliere fysiotherapie is er geen enkel verschil tussen vrouwelijke en mannelijke behandelaars”, weet Mart Net. Hij komt bij het HeelHuus met ingang van 1 maart voor vier dagen per week in loondienst. Nu kent hij zijn laatste werkdagen bij een eerstelijns buurtpraktijk in Amsterdam. “In Oud-Zuid, waar ik zes jaar geleden ben begonnen. De laatste loodjes vallen mij best wel zwaar. Je neemt afscheid van mensen die je soms lange tijd hebt behandeld. Dat stemt weemoedig en andersom is dat volgens mij ook het geval. Toch is mijn nieuwe baan in Warnsveld een bewuste keuze. In deze regio liggen mijn roots. Ben vanaf mijn derde jaar getogen in Brummen en volgde in Zutphen het voortgezet onderwijs. Op mijn 18e trok ik westwaarts, waar ik uiteindelijk de opleiding tot fysiotherapeut deed. Ik koos voor deze studie na een val tijdens het snowboarden. Zo kwam ik met fysiotherapie in aanraking. Dat boeide mij, net als het zelf helpen van mensen. Zij komen bij je omdat ze iets niet meer kunnen. Je hoopt dat de patiënt daar aan de hand van een gezamenlijk opgesteld behandelplan uitkomt. Het geeft voldoening wanneer er dan stappen vooruit zijn gemaakt. Dat je mensen ziet opfleuren.”

Mart Net was ‘eerste keus’ toen het er voor het HeelHuus op aankwam de formatie in de fysiotherapeutische zorg vanwege toenemende vraag uit te breiden. Naast manuele technieken op bijvoorbeeld heup en schouders, onder meer bij sportblessures, gaat Mart zich bovendien toeleggen op fysiotherapeutische behandeling van Parkinsonpatiënten. “Ik begeleid hen bij het ziekteproces en probeer de mensen wat kwaliteit van leven te bieden. Dat zij weer in staat zijn om bijvoorbeeld zelfstandig naar de supermarkt te lopen. Dat ze zich in bed kunnen omdraaien. Überhaupt uit hun stoel kunnen opstaan. Dagelijkse bewegingen waar je als gezond mens niet bij stilstaat”, aldus de fysiotherapeut die overigens is aangesloten bij ParkinsonNet. “Dat is belangrijk met het oog op doorverwijzing door huisarts of neuroloog.”

Vivianne Venes is en Mart Net gaat aan de slag in een werkomgeving waar geborgenheid en veiligheid in een ontspannen en vitale sfeer voorop staan. Waar het coronavirus voor de fysiotherapeutische zorg geen belemmering is en wordt uitgegaan van ieders eigen verantwoordelijkheid in geval van pandemie-gerelateerde klachten. Een afspraak maken blijft dus mogelijk.


www.heelhuus.nl